Teadlased on leidnud põhjuse, miks tekib raseduse alguses hommikune iiveldus (2)

PM Tervis
Copy
Teadlased on leidnud põhjuse, miks osadel naistel on raseduse ajal tekkiv hommikune iiveldus hullem kui teistel.
Teadlased on leidnud põhjuse, miks osadel naistel on raseduse ajal tekkiv hommikune iiveldus hullem kui teistel. Foto: Shutterstock

Enamik naisi, kes rasestuvad, kogevad seisundit, mida nimetatakse hommikuseks iivelduseks; mõnel, nagu printsess Catherine ja näitlejanna Amy Schumer, oli see nii tõsine, et neid tuli haiglasse viia. On oht, et mõni naine võib isegi selle seisundi tõttu surra. 

Teadlased on aastaid otsinud põhjust, miks tekib raseduse alguses hommikune iiveldus, lootes sellele kunagi ravi leida. Uus uuring, mis avaldati ajakirjas Nature, viitab sellele, et mõni rase on eriti tundlik hormooni GDF15 suhtes. Seda toodetakse kehas madalatel tasemetel, kuid rasedad saavad kasvavast lootest veel ühe tugeva annuse, mis võibki põhjustada iiveldust ja oksendamist.

Uuring näitas, et GDF15 tasemed tõusevad esimese 12 rasedusnädala jooksul ning mida kõrgemad on hormoonitasemed lootes ja mida tundlikum on rase selle hormooni suhtes, seda haigemaks ta muutub. Kui loode toodab vähem GDF15, tundub iivelduse risk olevat madalam.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles