Kolesterooli alandamiseks tuvastati üllatav võimalus

PM Tervis
Copy
Kõrge LDL- ehk «halb» kolesterool on üks peamine südamelihase infarkti ja insuldi riskitegur. Kolesterooli normisaamiseks on küll oluline vähendada kolesterooli menüüs, kuid teine sama oluline osa on tagada toiduga piisav hulk kiudaineid, mis aitab kolesterooli organismist väljutada.
Kõrge LDL- ehk «halb» kolesterool on üks peamine südamelihase infarkti ja insuldi riskitegur. Kolesterooli normisaamiseks on küll oluline vähendada kolesterooli menüüs, kuid teine sama oluline osa on tagada toiduga piisav hulk kiudaineid, mis aitab kolesterooli organismist väljutada. Foto: Shutterstock

New Mexico ülikooli meditsiinikooli teadlaste välja töötatud uus vaktsiin võib olla uus odav vahend «halva» LDL-kolesterooli alandamiseks, mille kuhjumise tagajärjel arteritesse tekkivad naastud võivad need blokeerida.

Uuringus teatasid teadlased, et vaktsiinid alandasid LDL-kolesterooli taset peaaegu sama tõhusalt kui kallis ravimite klass nimega PCSK9 inhibiitorid. Need süstitavad ravimid võtavad sihikule CSK9 valgu; see maksas toodetud molekul ringleb vereringes ja reguleerib ebasoodsalt LDL-kolesterooli metabolismi. Mida rohkem PCSK9 keha toodab, seda kõrgem on LDL-kolesterool, vahendab Eureka Alert.

«Püüame välja töötada teist lähenemisviisi, mis oleks odavam ja laiemalt rakendatav, mitte ainult USAs, vaid ka kohtades, kus pole ressursse, et neid väga-väga kalleid ravimeetodeid endale lubada,» ütles molekulaargeneetika ja mikrobioloogia osakonna professor Bryce Chackerian.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles