Nende toitude söömine või vältimine aitab menstruatsioonivalude korral

PM Tervis
Copy
Foto: Shutterstock

Valulikud perioodid on osade naiste puhul tavalised. Enam kui pooltel naistel on valud kuni kolm päeva kuus, tavaliselt tuikav valu või krambid alakõhus. Valude leevendamiseks on mitmeid võimalusi, nüüd on aga leitud, et ka teatud toitude söömine või vältimine võib aidata valulike menstruatsioonide korral, kirjutab MedicalXpress

Need võivad leevendada menstruatsioonivalu või krampe:

1. Oomega-3 rasvhappeid sisaldavad toidud

Oomega-3 rasvhapete rikkad toidud on chia seemned, kreeka pähklid, linaseemned, lõhe, heeringas, sardiinid, makrell, austrid ja edamame oad. Omega-3 rasvhappeid leidub looduslikult õlides, sealhulgas kala-, tursamaksa-, vetika-, krilli-, linaseemne-, soja- ja rapsiõlis. Omega-3 rasvhapped mõjutavad rakkude toimimist ning põletiku ja valuga seotud signaaliradu.

Selle aasta alguses avaldasid teadlased metaanalüüsi, milles nad ühendasid ja analüüsisid kõiki olemasolevaid andmeid oomega-3 rasvhapete mõju kohta menstruatsioonivaludele. Nad leidsid, et kahe kuni kolme kuu jooksul tarbitud kõrge oomega-3 rasvhapete sisaldusega menüüd (sealhulgas toidulisandid 300–1800 milligrammi päevas) võivad valulike menstruatsioonidega naistel vähendada valu ja valuvaigistite kasutamist.

2. Suure D-vitamiini sisaldusega toidud

D-vitamiini rikkad toidud on forell, lõhe, tuunikala ja makrell, aga ka kalamaksaõlid. Väikestes kogustes leidub D-vitamiini ka veisemaksas, munakollases ja juustus. Samuti sisaldavad seened erinevas koguses D-vitamiini. Kõige paremini saab oma D-vitamiini taset suurendada, kui veeta 15-120 minutit päevas otsese päikesevalguse käes.

D-vitamiin võib aidata vähendada tegureid, mis põhjustavad emaka põletikku. See hõlmab hormoonitaoliste molekulide, mida nimetatakse prostaglandiinideks, taset.

2023. aasta metaanalüüs näitas, et naistel, kes võtsid iga nädal D-vitamiini, kokku üle 50 000 IU-d, oli menstruatsioonivalu väiksem sõltumata sellest, kui kaua ja kui sageli naised vitamiini võtsid.

3. Kõrge E-vitamiini sisaldusega toidud

E-vitamiini rikkad toidud on seemned (eriti päevalilleseemned), pähklid (eriti mandlid, sarapuupähklid ja maapähklid) ning spinat, spargelkapsas, kiivid, mango ja tomat.

On tõendeid, et E-vitamiini toidulisandid vähendavad menstruatsioonivalu. Hästi läbiviidud katses võtsid naised E-vitamiini toidulisandeid (90 milligrammi kaks korda päevas) viis päeva, alustades kaks päeva enne menstruatsiooni eeldatavat algust. See vähendas oluliselt menstruatsioonivalu raskust ja kestust.

On ka mõned toidud, mida tuleks menstruatsiooni ajal vältida, sest need võivad valusid hullemaks muuta.

1. Kõrgelt töödeldud toidud

Kõrgelt töödeldud toitude hulka kuuluvad suure energiasisaldusega, toitainevaesed toidud, nagu krõpsud, küpsised, sõõrikud, töödeldud liha, karastusjoogid ja valmistoidud. 

Uuringutulemused kõrge töödeldud toidu sisaldusega dieedi mõju kohta menstruatsioonivaludele on erinevad. 2022. aasta ülevaates leiti, et suhkrutarbimisel on valulike perioodidega vähe seost.

Kuid mõned vaatlusuuringud (mis ei hõlma sekkumist) näitavad, et naistel, kes söövad rohkem töödeldud toite, võib menstruatsioonivalu olla tugevam. Näiteks 2009. aasta uuringus leiti, et noortel naistel, kes sõid kiirtoitu või töödeldud toitu kaks päeva nädalas või kauem, esines rohkem menstruatsioonivalu võrreldes nendega, kes seda ei teinud.

2. Kofeiin

Kõrge kofeiinisisaldusega toitude hulka kuuluvad kohv, energiajoogid ja mõned töödeldud energiabatoonid. Kofeiini tarbimine on seotud menstruaalvaluga. Kuigi me ei tea täpset alusmehhanismi, arvavad teadlased, et kofeiin võib veresooni ahendada, mis piirab verevoolu, põhjustades tugevamaid krampe.

3. Alkohol

Alkoholi tarbimine ei ole valulike menstruatsioonide riskitegur. Krooniline alkoholitarbimine vähendab magneesiumi taset veres. Magneesium on oluline tegur lihaste lõdvestamisel ja verevoolu toetamisel.

Tervislik ja tasakaalustatud toitumine on parim valik

Tervislik ja tasakaalustatud toitumine on üks parimaid viise, kuidas saab oma tervist toetada ja ennetada tulevasi kroonilisi haigusi. See võib aidata vähendada põletikku kehas, mis arvatakse olevat peamine viis, kuidas toitumine aitab valulike menstruatsioonidega naisi.

Siiski on oluline rõhutada, et ainult toiduga ei saa ravida kõiki menstruaalvalu vorme. Seega, kui olete mures valulike menstruatsioonide pärast, pöörduge perearsti poole. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles