Eriarstiabis avanevad aasta algusest uued ravivõimalused

PM Tervis
Copy
Magnetresonantsuuring (MRT-uuring). Pilt on illustratiivne.
Magnetresonantsuuring (MRT-uuring). Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Alates 1. jaanuarist on Eesti elanikkonnale kättesaadavad uued ja täiustatud ravivõimalused eriarstiabis.

Muudatused tulenevad Tervisekassa ja erialaühenduste pidevast ja tihedast koostööst eesmärgiga pakkuda kvaliteetset ja kaasaegset meditsiiniabi.

Uute teenuste hulka kuuluvad näiteks:

  • MRT-põhine kiiritusravi planeerimine vähiravis. See innovaatiline lähenemine võimaldab kiiritusravi täpsemat doseerimist, vähendades tervete kudede kiirguskoormust. Teenus saab olema kättesaadav eesnäärmevähi tervistava ravi korral.
  • Intrakraniaalne entsefalograafia operatsioon. See teenus on mõeldud ravimitele mittealluvate epilepsiaga patsientidele, aidates enne kirurgilist sekkumist täpsustada epileptilise kolde asukohta ajus. Prognoositavalt tehakse Eestis seda innovaatilist operatsiooni 3-7 korda aastas.

Lisaks sellele uuendatakse olemasolevaid teenuseid, näiteks laiendatakse näidustusi intensiivsusmoduleeritud väliskiiritusravis ja pehmete kudede ultraheliuuringu kasutamisel.

Oluliseks uuenduseks on ka EMO tasude mudeli nüüdisajastamine ja järelravi voodipäeva piirhinna tõstmine, mis aitavad paremini vastata kasvavatele vajadustele ja parandada järelravi kvaliteeti. Uued kompleksteenused üld- ja kohalikele haiglatele on mõeldud haiglate jätkusuutlikkuse toetamiseks, pakkudes neile stabiilsemat rahastust ja patsientidele jätkuvat kodulähedast arstiabi.

Tervisekassa raviteenuste osakonna peaspetsialisti Kadri Popilenkovi sõnul on 2024. aasta uuendused järjekordne samm tervishoiuteenuste kvaliteedi ja kättesaadavuse parandamisel. «Meie eesmärk on rahastada parimaid võimalikke tõenduspõhiseid ravimeetodeid, mis kasutavad kaasaegseid tehnoloogiaid, aitamaks kaasa patsientide heaolu kasvule,» ütles Popilenkov.

Lisaks pikendatakse tingimusi vaimse tervise teenuste osutamiseks. Järgmisel aastal võivad psühhiaatria erialal töötavad õed kokkulepitud tingimustel jätkata vaimse tervise õe teenuste pakkumist ning kliinilise psühholoogi teenuseid võivad edasi osutada ka kutseta psühholoogid, kes on töötanud vähemalt viis aastat eriarstiabis psühholoogina. Need muudatused on suunatud vaimse tervise abi teenuste kättesaadavuse parandamisele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles