Rinnavähi diagnoosi saanud mees lõi uudse võimaluse vähiravi parandamiseks

PM Tervis
Copy
Vähirakud muutuvad vähem kleepuvaks, mis aitab neil liikuda ümbritsevast koest välja.
Vähirakud muutuvad vähem kleepuvaks, mis aitab neil liikuda ümbritsevast koest välja. Foto: Shutterstock

Eluohtliku metastaatilise rinnavähi diagnoosimine inspireeris meest koondama erinevad spetsialistid, et luua tehisintellektil põhinev tööriist, mis analüüsib nutitelefoni abil patsiendi sümptomeid. See annab onkoloogidele uudse vahendi metastaseerunud vähiga patsientidele individuaalse raviplaani koostamiseks, vahendab Huntsmani vähiinstituut.

Kui Christopher Greggil diagnoositi 2018. aastal 4. staadiumi metastaatiline rinnavähk ehk vähk oli levinud ka muudesse kehaosadesse, hakkas ta mõtlema enda ja teiste vähiravi parandamise võimalustele. Utahi ülikooli neurobioloogia ja inimgeneetika professor ning ülikooli Huntsmani vähiinstituudi liige Gregg pani kokku 20-liikmelise meeskonna, et luua tööriist, mis aitab onkoloogidel luua parima raviteekonna metastaatilise vähiga patsientidele.

«Alguses otsustasime luua tööriista, mis aitaks onkoloogidel määrata iga patsiendi jaoks õige ravimiannuse ja ravi, andes nii parima võimaluse vähktõve kõrvaldamiseks kui ka parima elukvaliteedi,» ütles Gregg. «Üks vähiravi suurimaid väljakutseid on see, et ravimid on mürgised, nii et me ei pea mitte ainult võtma arvesse haiguse vastust, vaid ka seda, kui paljude ravimitega keha suudab teatud aja jooksul toime tulla.»

Metastaatilise vähi ravi eesmärk on sageli selle leviku aeglustamine või peatamine. Ravi võib hõlmata hormoonravi, keemiaravi, sihtravi ja immunoteraapiat, aga ka kirurgiat.

Kasutades enda vähiravi andmeid, lõi Gregg koos meeskonnaga prototüübi – AI-algoritmi, mis kogub nutitelefoni kaudu teavet patsiendi sümptomite kohta. Mõõtes üle 20 000 käitumise, kõne ja häälemustrite «mikrosümptomi», mis hõlmasid ebanormaalseid neuroloogilisi sümptomeid, silmade liigutusi, hääletooni, hindab tehisintellekt, kuidas patsientidel ravi ajal läheb, ja prognoosib muutusi tulevastes sümptomites. Onkoloogid saavad neid prognoose kasutada patsiendi ravi kohandamiseks, vältides ravimite toksilisust ja ohtlikke kõrvaltoimeid. Tegelikult pakub tehisintellektil põhinev tööriist igale patsiendile kohandatud raviplaani ja on loodud aitama mis tahes vähiravis, mitte ainult rinnavähi omas.

«Kui mul vähk diagnoositi, küsisin Huntsmani vähiinstituudi onkoloogilt, kas on uusi põnevaid ravimeetodeid, mis võiksid haigust ravida,» ütles Gregg. «Ta ütles, et pärast pikka karjääri onkoloogias on ta näinud palju ideid ja uusi ravimeid, mis ei osutunud ravivaks. Ta arvas, et lahendus saab õppida, kuidas meil juba olemasolevaid ravimeid paremini kasutada. Hakkasin oma tähelepanu sellele suunale suunama.»

Tavaliselt, kui vähihaige reageerib ravile positiivselt, antakse seda regulaarselt. Kuid aja jooksul muutuvad vähirakud resistentseks, mistõttu on vaja kasutusele võtta uus ravi. Üheks rakenduse eesmärgiks on aidata leida alternatiive, et patsient ei kasutaks üht ravimit nii kaua.

«Mul läheb praegu väga hästi,» ütles Gregg. «Olen jätkanud uuendusi ja pakkunud ideid haiguse kontrolli all hoidmiseks. Olen olnud mitu kuud järjest ravita ja suutnud haigust stabiilsena hoida. Minu eesmärk on muuta metastaatiline vähk, mis on praegu surmav haigus, juhitavaks krooniliseks haiguseks, vaatamata millele on patsiendil pikka aega kõrge elukvaliteet.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles