Lehmapiimaallergia võib avalduda eritaoliste sümptomitega

PM Tervis
Copy
Lehmapiimaallergiat esineb rohkem lastel.
Lehmapiimaallergiat esineb rohkem lastel. Foto: Shutterstock

Vahel aetakse piimaallergia segi laktoositalumatusega. Laktoositalumatus pole sama mis piimaallergia. See on haigus, mille põhjuseks on piimasuhkrut lagundava ensüümi ehk laktaasi puudulikkus ja see on põhiliselt täiskasvanute probleem, lapseeas on seda harva. Lehmapiimaallergia on lapseea sagedaim toiduallergia vorm, seda esineb umbes 2,5 protsendil lastest ning eelkõige kahel esimesel eluaastal.

Inimene võib olla allergiline kas ühe või mitme piimavalgu suhtes, nii kaseiini kui ka vadaku suhtes. Peale piima leidub neid valke ka piimasaadustes ja paljudes toitudes. Tavaliselt on piimaallergia põhjuseks lehmapiim, kuid ka lamba-, kitse-, pühvlipiim jt võivad põhjustada reaktsiooni.

Mõned lapsed, kes on allergilised lehmapiima suhtes, ei talu ka sojapiima. Piimaallergia võib põhjustada haigusnähte erinevates elundkondades, olla erineva raskusega ja vanusega muutuda. Piimaallergia sümptomid tekivad tavaliselt minutite kuni tundide jooksul peale piimatoodete tarbimist, kuid võivad tekkida ka paari päeva jooksul. Sümptomid võivad ulatuda kergest kuni eluohtlikuni. Kui teil või teie lapsel on reaktsioon piimale, rääkige sellest oma arstiga. Uuringud aitavad kinnitada piimaallergia diagnoosi, mis aitab tulevikus vältida potentsiaalseid oluohtlikke reaktsioone, edastab Eesti Allergialiit

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles