C-vitamiini tasub võtta haigusperioodil korraga just nii palju (1)

PM Tervis
Copy
Nohu
Nohu Foto: Shutterstock

«Immuunsüsteemi saab ennekõike tugevdada tervislike eluviisidega, olles kehaliselt aktiivne, viibides värskes õhus ja päikese käes, toitudes mitmekesiselt ja võttes aega nii puhkuseks kui magamiseks. Kehaline aktiivsus on immuunsüsteemi jaoks vajalik nii soojal ajal kui ka talvel,» ütles proviisor Triinu Raag ajalehes Tervise Meeter.

Ta lisas, et külm ilm kedagi haigeks ei tee, kuid niiskel ja külmal perioodil on haigustekitajate levik suurem.

«Kui kehas on mõne toitaine puudus, on ka keha vastupanu haigustele nõrgem. Tasakaalustatud toitumisega on võimalik põhimõtteliselt tagada kõikide eluks vajalike vitamiinide ja mineraalide piisav hulk. Paljude inimeste toidulaud ei vasta aga nende keha vajadustele. Süüakse palju suhkru- ja rasvarikast või ka töödeldud toitu,» tõdes Raag.

Kui toiduga ei saa siiski kätte vajalikke aineid, tasub organismi turgutada immuunsust tõstvate vahenditega. Vitamiinidest on selleks Raagi sõnul olulisemad C-vitamiin ja D-vitamiin, mineraalidest tsink ja seleen.

«C-vitamiin on tugev antioksüdant, mis vähendab väsimust, parandab naha seisundit ja aitab kaasa raua imendumisele,» ütles Raag. Suvel saab seda vitamiini aia- ja metsamarjadest. C-vitamiini apteegist juurde ostes tasuks teada, et korraga imendub soolestikus vaid umbes 200 mg. «Maksimaalne annus haigusperioodil on aga 1000 mg. Seega võiks sel ajal võtta C-vitamiini 200 mg viis korda päevas, aga mitte enam kui 10 päeva,» õpetas proviisor. Liposoomidesse viidud (kaitseb toimeainet seedekulglas hävinemise eest) C-vitamiin võimaldab viia kehasse aga korraga suuremat kogust.

Suurem C-vitamiini puudus on suitsetajatel, rasedatel, imetavatel emadel, beebipillide kasutajatel ja seedeprobleemidega inimestel.

D-vitamiini saab toidust, nagu rasvane kala, munakollane ja maks. Eriti vajavad D-vitamiini riskigrupid: eakad, kroonilised haiged ja ülekaalus inimesed, samuti alla kaheaastased väikelapsed, puberteedieas noored ja sportlased.

«D-vitamiini vajaduse määramiseks oleks enne hea teha vereproov. Ilma vereproovita on täiskasvanule vajalik (profülaktiline) annus 20–25 mcg päevas. Kui aga vereanalüüsist selgub, et D-vitamiini on vähe, on vajalik võtta lisaks 50–100 mcg ehk 2000–4000 IU päevas,» ütles Raag.

Kuna D-vitamiin on rasvlahustuv, peaks seda võtma koos rasva sisaldava toiduga. Soovitatav võtmise aeg on Raagi sõnul pärastlõunal.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles