Kehvveresus ehk aneemia on maailmas väga levinud, kuigi paljusid kergemaid aneemiajuhtumeid saaks leevendada pelgalt toitumise korrigeerimisega.
5 toiduainet, mida süüa kehvveresuse leevendamiseks
Aneemia puhul on veres vähenenud punavereliblede hulk, kirjutab Health24. Kõige sagedasem aneemia sümptom on kurnatus, kuid esineb ka uimasust, peavalusid, valu rinnus, hingamisraskusi ning südame rütmihäireid. Kehvveresusest annavad märku ka pidevalt külmad käed-jalad. Ligi pooled aneemiajuhtudest on põhjustatud keha ebapiisavatest rauavarudest.
Toitumisnõustaja Lisa Moskovitzi hinnangul on aneemia ennetamiseks ja leevendamiseks esmatähtis saada toidust piisavalt rauda, seda eriti rauavaegusaneemia puhul. Pelgalt menüü muutmisest võib abi olla, et tagada parem verevarustus. Aneemiakahtluse puhul on aga tähtis nõu pidada ka arstiga, kes saab selle analüüsi abil kinnitada. Seepärast pole mõtet enne hakata tarbima raualisandeid.
Keha suudab rauavarusid säilitada vaid lühiajaliselt, mistõttu on oluline saada seda igapäevaselt toidust. Järgnevad toidud on head rauaallikad:
Tumerohelised lehtköögiviljad. Lehtköögiviljade puhul on tegu mitteheemse raua allikaga, mille imendumine pole nii kerge ja mida peaksime sööma veidi suuremates kogustes. Hea rauaallikas on teiste seas spinat, mille kuumtöötlemine suurendab vajalike toitainete imendumise tõenäosust. Kuna spinatil pole erilist kõrvalmaitset, saab seda nutikalt näiteks vormiroogadesse, lasanjesse ja miks mitte ka omleti sisse peita ning lapsedki seda sööma saada.
Pähklid ja seemned. Need on head taimse valgu- ja rasvaallikad, kuid aitavad täita ka päevast rauavajadust. Esile võib tuua näiteks kõrvitsaseemneid ning pistaatsiapähkleid.