Peahea nõustamisele pöördus mullu ligi kolm korda rohkem noori kui varasemal aastal

PM Tervis
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Peahea nõustamisele pöördus 2023. aastal vaimse tervise abi saamiseks ligi 1600 noort, kellest peaaegu kolmandik said piisavalt tuge ega vajanud edasi suunamist.

«Hinnanguliselt vajaksid vaimse tervise tuge suisa pooled noortest, tavaliselt kogevad nad meeleolulangust, ärevust või vaimset kurnatust. Aasta jooksul oleme pakkunud kiiremat abi noortele, kelle vaimse tervise sümptomid on kerged kuni mõõdukad, et vähendada vaimse tervise probleemide süvenemist. Uudne nõustamisteenus täidab tervishoiusüsteemis olnud tühimikku ja vähendab koormust niigi ülekoormatud tervishoiuteenustele,» selgitas Peaasi.ee psühholoog Andreas Holst.

Enam kui pooled noortest pidasid nõustamisteenuse juures kõige tähtsamaks võimalust vestelda ja saada emotsionaalset tuge ning 25 protsenti pidas kõige tähtsamaks eneseabi oskuste omandamist.

«Peahea nõustamisel pakume tuge üheksas teemavaldkonnas, mis katavad suure osa nendest probleemidest, millega noored silmitsi seisvad. Näiteks enesekindel suhtlemine, oma viha mõistmine, oma meeleolu ja ärevuse mõistmine ja juhtimine, probleemilahendamise oskus,» rääkis Andreas Holst ning lisas «Nõustamisel õpetatavad oskused annavad noorele konkreetsed töövahendid, millega enda enesetunnet ja toimetulekut märkimisväärselt tõsta.»

Peahea nõustamine on Austraaliast pärit tõenduspõhine lähenemine, mis on kohandatud Eesti oludele ja sisaldab mitmesuguseid harjutusi ning enese aitamise tööriistu.

Peahea nõustamine on suunatud 12–26-aastastele noortele, kes tunnevad, et neil on vaimse tervisega probleeme. Näiteks alaväärsustunne ja madal enesehinnang, meeleolu alanemine ja kõikumine, ärevus, keskendumisraskused, motivatsioonipuudus. Peahea nõustamine on noortele tasuta ning nõustamisele saavad registreeruda noored üle Eesti https://noustamine.peaasi.ee/noored

Peahea nõustamist rahastab Tervisekassa ja Sotsiaalministeerium, õla on alla pannud ka Heateo Sihtasutus ning mõju hindamine viiakse läbi koostöös Tartu Ülikooliga.

Peaasi.ee tegeleb vaimse tervise edendamise, probleemide ennetuse, varase sekkumise ja häbimärgistamise vähendamisega meie ühiskonnas. Peaasi.ee on pälvinud oma tegevusega 2020 aasta tervisesõbra tiitli ning presidendi sotsiaaltöö aastapreemia. 2020. aasta lõpus tunnustati Peaasi.ee-d kodanikuühiskonna aasta tegija ja aasta vabaühenduse tiitlitega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles