Ohtralt muteerunud koroonatüvi peidab endas ootamatut ohtu

PM Tervis
Copy
Koroonaviirus
Koroonaviirus Foto: Shutterstock

Mainekas teadusajakirjas Cell avaldatud rakukultuuride uuring näitas, et hiljuti esile kerkinud koroonaviiruse omikrontüve alamvariant BA.2.86 võib nakatada kopsude alumist osa vooderdavaid rakke. Samuti suudab see sulanduda tõhusamalt peremeesraku membraaniga. Need kaks tunnust on seotud haiguse raskete sümptomitega.

Hea uudis on, et BA.2.86 saab neutraliseerida kahevalentse mRNA vaktsiini abil tekkivate antikehadega, mis selgitab, miks see variant ei ole põhjustanud laialdast haigestumise tõusu, nagu varem kardeti, vahendab Medical Xpress.

Põhjust on aga tõhustusdoosiks, nentis Ohio riikliku ülikooli viroloogiaprofessor ja uuringu vanemautor Shan-Lu Liu. «Inimesed, kellel on olnud Covid-19 infektsioon, peaksid meeles pidama, et omikronvariandid on võrreldes varasemate variantidega, nagu delta, vähem virulentsed, mis tähendab, et need ei muuda enamikku inimestest väga haigeks. Kui teil on kergem haigus, on nakkuse tekitatud antikehade hulk madalam – peaaegu 10 korda madalam kui vaktsineerimise kaudu tekkinud antikehade oma. Seetõttu ei saa te immuunsuse loomiseks loota ainult looduslikule infektsioonile,» ütles Liu. «Kuigi kahevalentne mRNA vaktsiin suudab endiselt neutraliseerida BA.2.86, on efektiivsus selgelt vähenenud. Seetõttu on oluline hankida uusim tõhustusdoos, mis on koostatud XBB.1.5ga ja on osutunud tõhusaks BA.2.86 vastu,» lisas teadlane.

Omikronvariant BA.2.86 on praegu esiplaanile tõusnud JN.1 esivanem ja sellel on umbes 60 valgumutatsiooni rohkem kui algsel koroonaviirusel, sealhulgas üle 30 rohkem kui tema lähisugulastel, varasel BA.2 variandil ja hiljuti domineerinud XBB.1.5 variandil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles