«Vaikne tapja» ei anna endast ühegi sümptomiga märku

Ly-Marleen Tamme
, Terviseportaali reporter
Copy
10. jaanuaril toimus Viru Keskuse Rahva Raamatu poes avalik kolesterooliteemaline paneeldiskussioon. Osalejad (paremalt) Eesti Kardioloogide Seltsi president ja südamearst Märt Elmet, Tervise Arengu Instituudi esindaja Valdo Jahilo, Synlabi laboriarst Anneli Raave-Sepp ja perearst Alina Terep.
10. jaanuaril toimus Viru Keskuse Rahva Raamatu poes avalik kolesterooliteemaline paneeldiskussioon. Osalejad (paremalt) Eesti Kardioloogide Seltsi president ja südamearst Märt Elmet, Tervise Arengu Instituudi esindaja Valdo Jahilo, Synlabi laboriarst Anneli Raave-Sepp ja perearst Alina Terep. Foto: Ivo Luht

10. jaanuaril toimus Viru Keskuse Rahva Raamatu poes avalik kolesterooliteemaline paneeldiskussioon «Kolesterool – müüdid ja tegelikkus». Arutlesid Eesti Kardioloogide Seltsi (EKS) president südamearst Märt Elmet, perearst Alina Terep, Tervise Arengu Instituudi esindaja Valdo Jahilo ja Synlabi laboriarst Anneli Raave-Sepp. Diskussiooni juhtis Johannes Tralla.

On kõigile teadatuntud tõdemus, et füüsiline aktiivsus, uni, head suhted ja mitmekesine toidulaud on hea tervise alustalad. Valdo Jahilo tõdes, et 80ndatel ja 90ndatel olid inimesed rohkem aktiivsed, sest autosid ei olnud nii palju ja käidi rohkem jalgsi. Nüüd tuleb Jahilo arvates inimestele šokina, et me kõik olemegi mugavamaks muutunud. «Lahendus on lihtsates tegevustes, mida me enam ei tee või teeme vähem,» sõnas Jahilo ja toob näiteks, et veel mõnikümmend aastat tagasi kasutasid inimesed rohkem treppe, sest eskalaatoreid ei olnud. Nüüd on aga igas majas lift ja igas kaubanduskeskuses eskalaatorid. Inimene jõuab küll mugavamalt kohale, kuid sellised väiksed mugavused võivad tervist oluliselt mõjutada. 

Meeles tasub hoida kahte numbrit

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles