Populaarne joogipoolis sisaldab varjatud ohtu

PM Tervis
Copy
Plasti osakesed võivad kanduda ka kudedesse. Puudub aga ühene arusaam, milline on nende mõju tervisele.
Plasti osakesed võivad kanduda ka kudedesse. Puudub aga ühene arusaam, milline on nende mõju tervisele. Foto: Shutterstock

Keskmises liitrises pudelis gaseerimata vees on ligikaudu veerand miljonit nähtamatut plasti nanoosakest, selgus Cambridge'i ja Rutgersi ülikoolide uuringust.

Nanoosakesed tuvastati kahe laseriga varustatud mikroskoobi abil. Uuring hõlmas kolme tavalise pudelivee brändi viit erinevat proovi, vahendab Medical Xpress. Nendest leiti ligikaudu 110 000 kuni 400 000 osakest liitri kohta, keskmiselt umbes 240 000 osakest. Osakesed olid alla mikroni ehk alla miljondiku meetri suurused. Inimese juuksekarv on umbes 83 mikronit lai.

Varasemates uuringutes on vaadeldud veidi suuremaid mikroplasti osakesi. Pudeliveest avastati umbes 10–100 korda rohkem nanoplasti kui mikroplasti, selgus uuringust.

Suur osa plastist näib tulevat pudelist endast ja pöördosmoosi filtrist, mida kasutatakse muude saasteainete eemalhoidmiseks, ütles uuringut juhtinud Naixin Qian, Columbia ülikooli füüsikaline keemik.

Vastamata on veel küsimus, kas nanoplasti osakesed on tervisele kahjulikud. Teatakse aga seda, et need satuvad imetajate, sealhulgas inimeste kudedesse.

Rahvusvaheline pudelivee assotsiatsioon ütles avalduses, et praegu puudub konsensus nano- ja mikroplastiosakeste võimalike tervisemõjude kohta ja nende esinemist joogivees käsitlevad teated võivad olla asjatu tarbijate hirmutamine.

Plastitootjaid esindav Ameerika keemianõukogu keeldus kommentaaridest.

Kõik neli uuringu kaasautorit ütlesid, et vähendasid pärast uuringu läbiviimist pudelivee kasutamist.

Kõige muret tekitavamad on plasti lisandid, ütles Duke'i ülikooli meditsiiniprofessor ja võrdleva onkoloogiarühma direktor Jason Somarelli, kes ei olnud uuringuga seotud. Tema sõnul saavad nanoplastid siseneda rakkudesse ja sisaldavad igasuguseid keemilisi lisandeid, mis võivad põhjustada rakustressi, DNA kahjustusi ja muuta ainevahetust või raku funktsiooni.

Uuring avaldati Ameerika teaduste akadeemia ajakirjas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles