Töötukassa lõpetas alkohoolikutele ampullide paigaldamise

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig

Töötukassa lõpetas alkoholiprobleemidega tööotsijatele nn ampulli paigaldamise, kuna Euroopa Liidus enam seda ravimit ei toodeta ja ampulli paigaldamine pole Euroopas aktsepteeritud sekkumisviis.

Töötukassa võimaldas ampulli paigaldamist töötuna arvelolevatele inimestele 2008. aasta teisest poolest kuni 2011. aasta lõpuni.

«Disulfiraami ehk nahaaluse ampulli paigaldamise eesmärk oli aidata inimesi, kelle tööotsinguid takistas suurel määral alkoholisõltuvus,» selgitas töötukassa teenusejuht Lana Randaru. «Ampulli paigaldamise toimel on inimesel võimalik oma alkoholiprobleem paremini kontrolli alla saada, parandada enda elukvaliteeti ja keskenduda tööotsingutele.»

Teenus oli suhteliselt populaarne. Näiteks eelmisel, 2011. aastal, suunati sellele teenusele 113 inimest.

«Oluline eeldus selleks, et sõltuvusprobleemiga, sh alkoholisõltuvusega, klienti aidata, on see, et inimene ise tahaks sõltuvusprobleemiga tegeleda ja seda kontrolli alla saada,» rääkis Randaru. «Tavapäraselt selgus vajadus ampulli paigaldamise järele kliendi ning konsultandi vestlusest, mille jooksul püüti välja selgitada takistusi, mis ei võimaldanud inimesel tegeleda tööotsingutega ning tööturule siseneda.»

Ta seletas, et kõige olulisem vajaduse ning ampulli paigaldamise võimalikkuse välja selgitamise juures oli inimese enda motivatsioon ja ka meditsiiniline sobivus. Viimase üle otsustas arst enne ampulli paigaldamist.

Inimene pidi ampulli paigaldamist ise soovima ning olema valmis vastutama ampulli paigaldamisega kaasneva eest (sh näiteks vastutus ja valmisolek mitte tarbida alkoholi).

«Ampulli paigaldamise järgselt soovitasime klientidel osaleda ka näiteks psühholoogilisel nõustamisel, et kindlustada harjumist uue elukorraldusega ning ennetada tagasilangust,» rääkis Randaru. «Nende inimeste poolt, kellele on ampull paigaldatud, on tagasiside enamasti olnud positiivne ja nad on olnud paremini valmis tööd otsima ja töötama.»

Miks ampulli paigaldamise teenuse pakkumine lõpetati?

«Euroopa Liidus seda ravimit enam ei toodeta ja seda ei ole võimalik Euroopast osta,» vastas Randaru. «Samuti ei ole sellise sekkumisviisi kasutamine Euroopas aktsepteeritud, sest disulfiraam võib kaasa tuua negatiivseid muudatusi tervislikus seisundis, eriti sel juhul, kui ei suudeta hoiduda alkoholi tarbimisest.»

Töötukassa teenusejuhi sõnul on ampulli paigaldamise asemel hakatud järjest enam sõltuvustest vabanemiseks nõustamist või teraapiat kasutama.

«Neil suundadel on sõltuvuse ravis oluline koht. Kuna alkoholism on meditsiiniline probleem, siis võivad alkoholisõltlased pöörduda psühhiaatri vastuvõtule, kes oskab nende seisundit hinnata ja vajadusel määrata ravi,» lausus Randaru.

2010.-2011. aastal oli ühe ampulli paigalduse (koos eelnevate analüüsidega ja konsultatsioonidega) maksumuseks 3000 krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles