Tasub teada: kuidas võib mõjutada endometrioos rasedust?

PM Tervis
Copy
Rasedus
Rasedus Foto: Shutterstock

Endometrioos on haigus, mille korral kasvab väljaspool emakaõõnt kude, mis sarnaneb tavalise emaka vooderdusega, mida nimetatakse endomeetriumiks. See võib vohada emaka välisküljel, munasarjadel ja munajuhadel – seetõttu võib olla raskusi emaks saamisel, vahendab Healthline.

Kui mõni neist organitest on endomeetriumitaolise koe tõttu kahjustatud, blokeeritud või ärritunud, võib olla raskem rasestuda.

2014. aasta uuringus leiti, et kuigi last soovivatest paaridest õnnestub rasestumine igal kuul 15–20 protsendil, siis endometrioosist mõjustatud paaride puhul langeb õnnestumise tõenäosus 2–10 protsendini.

Kas endometrioosi sümptomid paranevad või halvenevad raseduse ajal?

Rasedus võib ajutiselt peatada valu, mis on haigusele iseloomulik, eriti menstruatsiooni ajal.

Üks seisundi leevenemise tegur võib olla progesterooni taseme tõusus raseduse ajal. Arvatakse, et see hormoon pärsib ja võib-olla isegi vähendab endomeetriumi kasvu. Endometrioosi põdevate inimeste raviks kasutatakse sageli progestiini, progesterooni sünteetilist vormi.

Osal naistest aga raseduse ajal sümptomid halvenevad. Selle põhjus on asjaolu, et kui emakas laieneb, võib see valesti asetsevaid kudesid venitada. See võib põhjustada ebamugavust. Östrogeeni taseme suurenemine võib kaasa aidata ka endomeetriumi kasvule.

Seisundi raskus, hormoonide tootmine ja keha reaktsioon rasedusele mõjutavad enesetunnet.

Isegi kui sümptomid raseduse ajal paranevad, võivad need pärast lapse sündi naasta. Imetamine võib sümptomite tagasitulemist edasi lükata, kuid pärast menstruatsiooni taastumist need tõenäoliselt naasevad.

Endometrioosiga raseduse riskid 

Endometrioos võib suurendada raseduse ja sünnitusega seotud tüsistuste riski. Selle põhjus võib olla põletik, emaka struktuursed kahjustused ja endometrioosi põhjustatud hormonaalsed mõjud.

Raseduse katkemine

Mitmed uuringud on dokumenteerinud, et raseduse katkemise määr on endometrioosi põdevatel naistel suurem kui neil, kellel seda haigust ei esine. See kehtib isegi kerge endometrioosiga inimeste kohta.

Ühes 2017. aasta retrospektiivses analüüsis jõuti järeldusele, et endometrioosi põdevatel inimestel oli raseduse katkemise tõenäosus 35,8 protsenti, võrreldes 22 protsendiga tervete hulgas.

Kui olete vähem kui 12 nädalat rase, sarnanevad raseduse katkemise sümptomid menstruatsiooniga: verejooks, krambid, alaselja valu, samuti võib märgata mõningast koe eraldumist.

Sümptomid pärast 12 nädalat on enamasti samad, kuid verejooks ja krambid võivad olla raskekujulisemad, samuti võib eralduda rohkem kude.

Enneaegne sünnitus

Uuringute kohaselt sünnitavad endometrioosi põdevad rasedad enne 37. rasedusnädalat 1,5 korda tõenäolisemalt kui teised lapseootel naised. Laps loetakse enneaegseks, kui ta sünnib enne 37. rasedusnädalat.

Enneaegselt sündinud imikud on tavaliselt madala sünnikaaluga ja neil on tõenäolisemalt tervise- ja arenguprobleemid.

Varajase sünnituse sümptomid:

  • Regulaarsed kokkutõmbed: keha keskosa pinguldumine, mis võib, kuid ei pruugi haiget teha.
  • Tupevooluse muutus: see võib muutuda veriseks või limataoliseks.
  • Rõhk vaagnas.

Kui teil tekib mõni neist sümptomitest, pidage nõu arstiga.

Platsenta previa

Raseduse ajal areneb ka platsenta, mis varustab kasvavat loodet vere kaudu hapniku ja toiduga.

Enamasti kinnitub platsenta emakaseinale emakakaelast eemal. Mõnel juhul võib platsenta olla emakakaela ava lähedal või otse selle peal. Seda nimetatakse platsenta previaks.

Platsenta previa võib suurendada märkimisväärselt verejooksu ja platsenta irdumise riski – platsenta enneaegset ja ohtlikku eraldumist emakast.

Endometrioosi põdevatel naistel võib olla suurem risk selle seisundi tekkeks. Peamine sümptom on helepunane tupeverejooks. Kui verejooks on minimaalne, võidakse soovitada piirata tegevusi, sealhulgas seksi ja treeningut. Kui verejooks on tugev, võib olla vaja vereülekannet ja erakorralist keisrilõiget.

Endometrioosi ravi

Kirurgiat ja hormoonravi, mis on endometrioosi standardravi, ei soovitata üldiselt raseduse ajal kasutada.

Käsimüügi valuvaigistid võivad aidata vähendada endometrioosiga seotud ebamugavustunnet, kuid on oluline konsulteerida oma arstiga, et saada selgust, milliseid ravimeid ja kui kaua saab raseduse ajal ohutult kasutada.

Mõned enesetunde parandamise meetmed:

  • sooja vanni võtmine;
  • kiudainerikka toidu söömine, mis aitab vähendada kõhukinnisuse riski;
  • kõndimine või sünnieelne jooga, et venitada selga ja leevendada endometrioosiga seotud seljavalu.

Rasedus ja terve lapse saamine on endometrioosi puhul võimalik ja tavaline.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles