Uued kontaktläätsed aitavad ennetada nägemiskaotust

PM Tervis
Copy
Kontaktläätse paigaldamine
Kontaktläätse paigaldamine Foto: Pexels

Välja on töötatud kontaktläätsed, milles olevad andurid mõõdavad silmasisest rõhku ja edastavad teabe silmaarstile hindamiseks. Teadlased loodavad, et läätsed aitavad varakult diagnoosida glaukoomi, mis võib ravimata jäämise korral viia nägemise kaotuseni, vahendab New Atlas.

Glaukoom tekib siis, kui silma ja aju vahelist närvi kahjustab suurenenud silmasisene rõhk (IOP), mille tekitab tavaliselt vedeliku kogunemine silma esiosas. Kui seda ei ravita, võib glaukoom põhjustada nägemise pöördumatut kaotust. Glaukoomi nimetatakse mõnikord «vaikseks nägemisröövliks», kuna see areneb aeglaselt ja toob kaasa korvamatut kahju enne nägemiskaotuse ilmnemist. Uued kontaktläätsed võivad aidata varakult glaukoomi avastada, kuna need mõõdavad silmasisest rõhku ja edastavad teabe spetsialistile hindamiseks.

Uuringu käigus on välja töötatud kontaktläätsed nimega GlakoLens, millele on sisse ehitatud andur, mis kogub juhtmeta andmeid, mida säilitatakse ja töödeldakse kantava elektroonilise süsteemi abil. Need andmed antakse seejärel arstile hindamiseks. GlakoLensi eeliseks on võrreldes tavaliste silmakontrollidega see, et IOP-mõõtmisi saab teha pikema aja jooksul, mis võib viia täpsema diagnoosini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles