Kaalulangetusravimite looduslik alternatiiv on kõigile kättesaadav ja tasuta

PM Tervis
Copy
Kõhurasvast vabanemiseks on traditsiooniliselt soovitatav süüa järjepidevalt valku ja kiudaineid.
Kõhurasvast vabanemiseks on traditsiooniliselt soovitatav süüa järjepidevalt valku ja kiudaineid. Foto: shutterstock.com

Wegovy, Ozempic ja Mounjaro on kaalulangus- ja diabeediravimid, mis on aidanud sulatada kuulsuste pihad veel peenemaks ja pakkunud viimase aasta jooksul palju kõneainet. Selgub, et keha toodab soolestikus nende ravimite looduslikke versioone – tuntud ka kui inkretiinhormoonid. Toidus sisalduvad toitained aitavad neid hormoone reguleerida, vahendab The Conversation.

Soolestikus olevad triljonid mikroobid on selle protsessi juhtimisel võtmetähtsusega, kirjutab Washingtoni ülikooli gastroenteroloog Christopher Damman, kes uurib, kuidas toit ja soolestiku mikrobioom mõjutavad tervist.

Käärsoolepidur

Spetsiaalsed bakterid soolestiku alumises osas töötlevad toidu lagunemata komponente, nagu kiudained ja polüfenoolid, ning muudavad need hormoone stimuleerivateks molekulideks, et kontrollida söögiisu ja ainevahetust. Nende hulka kuulub GLP-1, mis on Wegovy ja Ozempicu loomulik versioon.

GLP-1 ja teised hormoonid, nagu PYY, aitavad reguleerida veresuhkrut kõhunäärme kaudu. Samuti annavad need ajule signaali, et olete piisavalt söönud, ning teavitavad magu ja sooli, et need peaksid aeglustama toidu liikumist mööda seedetrakti, et võimaldada seedimist. Sellele süsteemile on omistatud isegi ambitsioonikas nimi – niinimetatud käärsoolepidur.

Enne kaasaegseid töödeldud toite toimisid aine- ja energiavahetuse regulatsioonirajad soolestiku mitmekesise mikroobikoosluse taktikepi all korralikult, kasutades neid hormoone ainevahetuse ja söögiisu loomulikuks reguleerimiseks. Toidu töötlemine, mille eesmärk on parandada nende stabiilsust ja maitset, eemaldab aga bioaktiivsed molekulid, nagu kiudained ja polüfenoolid, mis aitavad seda süsteemi reguleerida.

Nende peamiste toidukomponentide eemaldamine ja sellest tulenev soolestiku mikrobioomi mitmekesisuse vähenemine võib olla oluline tegur, mis soodustab rasvumise ja diabeedi sagenemist.

Kas tervise tagamisel otsetee?

Kaalu langetada aitavad ravimid turgutavad GLP-1ga sarnaste molekulidega niinimetatud käärsoolepidurit. Uuringutes on saanud kinnitust nende tõhusus kehakaalu langetamisel ja veresuhkru kontrolli all hoidmisel.

Mounjaro on astunud sammu kaugemale ja kombineerinud GLP-1 veel teise hormoonanaloogiga GIP, ning uuringud näitavad, et see kombineeritud ravi on kaalukaotuse soodustamisel veelgi tõhusam.

Need ravimid täiendavad muid meetmeid, nagu maovähendusoperatsioon, mida kasutatakse ainevahetussündroomi kõige äärmuslikumatel juhtudel, mil esinevad korraga suur ülekaal, liigkõrge vererõhk, kolesterool ja veresuhkur. Need operatsioonid võivad osaliselt toimida sarnaselt kaalulangetusravimitega, kuna toitu ei seedita enam nii põhjalikult läbi. Mikroobid stimuleerivad sel juhul soolestiku rakke tootma GLP-1 ja PYYd, reguleerides tõhusalt söögiisu ja ainevahetust.

Paljude inimeste seisund on märgatavalt paranenud, lisaks kaalukaotusele on alanenud riskid ka südame-veresoonkonnale, sealhulgas vähenenud insuldi ja infarkti esinemine. Meditsiinilised juhised toetavad uute inkretiinil põhinevate ravimite kasutamist diabeedi, rasvumise ja südame-veresoonkonnahaiguste mõjude leevendamiseks.

Arvestades inkretiinipõhiste ravimite mõju ajule ja himudele, hindavad meditsiiniteadlased kõrgelt ka nende potentsiaali ravida mittemetaboolseid haigusi, nagu narkomaania, alkoholism ja depressioon.

Hea vahend õigetele inimestele

Vaatamata nende ravimite edule ja väljavaatele aidata elanikkonda, on õhus veel mõningaid küsimusi. Kas ainult veidi ülekaalulised inimesed peaksid neid ravimeid kasutama? Millised on nende ravimite väljakirjutamise riskid lastele ja noorukitele elukestva kaalujälgimise eesmärgil?

Kuigi inkretiinipõhised ravimeetodid tunduvad olevat võluvits, võib nende tarvitamisega kaasneda näiteks iiveldus, oksendamine, kõhulahtisus või kõhukinnisus. Need sümptomid on seotud ravimite toimega seedetrakti töö aeglustamisel. Teised raskemad, kuid harva esinevad kõrvaltoimed on kõhunäärmepõletik ja pöördumatu gastroparees ehk maohalvatus.

Nende ravimite tarvitamine võib lisaks rasva kaotamisele tuua kaasa ka lihasmassi kadu, eriti treeningu puudumisel. Märkimisväärne kaalutõus pärast ravimite kasutamise peatamist tõstatab täiendavaid küsimusi pikaajaliste mõjude kohta ja selle kohta, kas edasiseks kaalu hoidmiseks piisab ainult elustiili korrigeerivatest meetmetest.

Ringiga tervist toetava elustiili juurde tagasi

Hoolimata soovist leida kiireid lahendusi, on võimalik, et tervislik eluviis jääb ainevahetushaiguste ja üldtervise toetamisel kõige olulisemaks vahendiks. See hõlmab regulaarset treeningut, stressijuhtimist, piisavat und, õues viibimist ja tasakaalustatud toitumist.

Enamiku elanikkonna jaoks, kellel ei ole veel ülekaalulisust või diabeeti, võib tervisliku ainevahetuse edendamiseks olla parim süüa täisväärtuslikku toitu ja sedasi äratada oma loomulik kaalulangetamise supervõime.

Minimaalselt töödeldud toidu, eriti kiudainete ja polüfenoolide, nagu flavonoidid ja karotenoidid, tagasitoomine toidulauale võib omada olulist rolli rasvumise ja ainevahetushaiguste epideemiaga toimetulemisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles