Teadlased: kõrge vererõhu alandamiseks tuleks tarbida seda ainet (2)

PM Tervis
Copy
Tunne, justkui süda tuksuks kõrvades, võib olla märk kõrgest vererõhust.
Tunne, justkui süda tuksuks kõrvades, võib olla märk kõrgest vererõhust. Foto: Shutterstock

Kaaliumiga rikastatud soola kasutamine peaks olema oluline suunis kõrge vererõhu alandamiseks, väidab rahvusvaheline ekspertide rühm Ameerika südameliidu teadusajakirjas Hypertension.

Teadlased kutsuvad üles lisama hüpertensiooni ravijuhistesse soovitust madala naatriumisisaldusega kaaliumiga rikastatud soola kasutamise kohta, vahendab Eureka Alert.

Levinud on rohke naatriumi ja vähene kaaliumi tarbimine — mõlemad on seotud kõrge vererõhu, insuldi, südamehaiguste ja enneaegse surma suurema riskiga. Kaaliumiga rikastatud sool aitab mõlemale probleemile korraga lahenduse leida, asendades osa naatriumkloriidist kaaliumkloriidiga.

Uues uuringus leiti, et praegused kliinilised juhised annavad ebapiisavaid ja ebakonkreetseid soovitusi nende soolade kasutamise kohta.

Uuring hõlmas ekspertide rühma Ameerikast, Austraaliast, Jaapanist, Lõuna-Aafrikast ja Indiast. Nad vaatasid läbi 32 erinevat hüpertensiooni ravijuhendit, mis olid avaldatud aastatel 2013–2023. Kõikides juhendites soovitati vähendada naatriumi tarbimist, kuid ainult Euroopa ja Hiina juhendites tehti konkreetne soovitus kasutada kaaliumiga rikastatud soola.

Ekspertide sõnul on kaaliumiga rikastatud soola kasutamine üks vähestest toitumisalastest sekkumistest, mida patsiendid pikaajaliselt järgivad, ja seetõttu tuleks seda kaaluda kõigi hüpertensiooniga patsientide puhul. Samuti rõhutatakse vajadust muuta kaaliumiga rikastatud sool kättesaadavaks ning et seda ei tohiks turustada luksuskaubana.

Tähele tuleb panna, et see võib põhjustada raske neeruhaigusega inimestel kaaliumi kõrget taset veres (hüperkaleemiat). Teadlaste sõnul tuleks neil juhtudel  kaaliumiga rikastatud soola vältida, kuid see kehtib väikese osa elanikkonna kohta.

Loe veel: Südamearst Margus Viigimaa selgitab, kui palju tohib päevas soola tarbida

Soovitus hüpertensiooniga inimestele

Kaaliumiga rikastatud soola, mille koostises on ligikaudu 75 protsenti naatriumkloriidi ja 25 protsenti kaaliumkloriidi, tuleks soovitada kõigile hüpertensiooniga patsientidele, välja arvatud juhul, kui neil on kaugelearenenud neeruhaigus, nad kasutavad kaaliumilisandit, kaaliumi säästvat diureetikumi või neil on mõni muu vastunäidustus.

Soovitus elanikkonnale

Kui peate toidule soola lisama, võib kaaliumiga rikastatud soola, mille koostis on umbes 75 protsenti naatriumkloriidi ja 25 protsenti kaaliumkloriidi, soovitada kasutada üldpopulatsioonis, kus on madal kaugelearenenud neeruhaiguse (4.–5. staadium) esinemise tõenäosus.

Allikas: Hypertension

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles