Millest on abi võitluses ebameeldivate peatäidega?

PM Tervis
Copy
Täid ei vali pead soo, vanuse, rahvuse ega sotsiaalse staatuse järgi. Tema klammerdub, kuhu võimalik, ja kukub munema.
Täid ei vali pead soo, vanuse, rahvuse ega sotsiaalse staatuse järgi. Tema klammerdub, kuhu võimalik, ja kukub munema. Foto: Elmo Riig

Paljud on elu jooksul kokku puutunud ebameeldivate peatäidega, mis on eriti levinud just väikelaste seas. Millelele tasub peatäidega seoses tähelepanu pöörata ja kuidas saab nende vastu võidelda, räägib Benu Tartu Sõbra apteegi proviisor Astrid Oolberg.

Kuigi peatäid ei vali tegelikult ei sugu ega vanust, on nad enim levinud just laste seas. «Peatäid levivad ainult otsekontakti kaudu, sest nad ei lenda, hüppa ega uju. Küll aga suudavad nad väga kiiresti liikuda. Sellepärast puudutabki täitõbi ehk pedikuloos eelkõige lasteaia- ja koolilapsi, kes on palju otseses kokkupuutes teiste laste juustega ning samuti toimub levik kammide, rätikute, patsikummide ning mütside vahendusel,» selgitab  Oolberg. Ta lisab, et ka näiteks laagrites tekib samal põhjusel suurem oht peatäide levikuks.

Tänapäevased vahendid peatäidega võitlemiseks on tõhusad ja ohutud

Peatäide ennetamiseks on vajalik hoolikas kontroll. «Lasteaias või koolis käival lapsel tuleb aeg-ajalt pead kontrollida, seda eriti juhul kui laps kratsib pead. Niisama vaatlusest ei pruugi piisata, juuksed tuleb tähelepanelikult läbi kammida,» on apteekri sõnul esimene samm. Veel juhib ta tähelepanu sellele, et kui mõnel pereliikmel on täid või tingud avastatud, tasub mõne nädala jooksul pead kontrollida kõikidel pereliikmetel.

«Nagu nimigi ütleb, elab peatäi peas, juustega kaetud piirkonnas. Enamasti pesitsevad nad kõrvade taga ja kuklapiirkonnas, aga levivad ka üle pea. Väliskeskkonnas säilivad täid kaks päeva, tingud kuni kaks nädalat,» selgitab Oolberg.

Tänapäeval on apteekide tootevalikus saadaval lai valik tõhusaid ja ohutuid vahendeid peatäidega võitlemiseks. «Olemas on spetsiaalsed täikammid, kas mehaanilised või elektrilised, millega saab kammida nii niiskeid kui ka kuivi juukseid,» toob apteeker ühe näite. «Väga oluline on juukseid kammida mitu päeva järjest, et eemaldada kõik täid ja vältida tingude arenemist täideks,» rõhutab ta.

Lisaks on apteekides peatäide tõrjeks saadaval ka lai valik preparaate. «Levinumad neist on šampoonid, mis on tänapäeval tõepoolest tõhusad, ohutud ja ka lihtsad kasutada. Tihtipeale piisabki ühekordsest kasutamisest, kuid arvestades tingude arengutsüklit, on vahel tarvis teha ka kordustõrje,» ütleb Oolberg.

Lisaks soovitab proviisor kodus ära pesta voodipesu ja kasutuses olnud mütsid ning puhastada või hävitada juuste kammimiseks ja kinni panekuks olnud vahendid.

Täiendavaks abinõuks peab Oolberg lastele hügieeninõuete olulisuse üle kordamist. «Tasub lapsele selgitada, et alati tuleb juukseid kammida ainult isikliku kammiga ja kuivatada isikliku rätikuga ning et ei ole mõistlik laenata teiste mütse või patsikumme. Tütarlastel tasub pikad juuksed hoida patsis,» toob ta mõned näited.

Täide leviku ja raviga seotud müüdid on visad kaduma

Läbi aegade täitõvega kaasas käinud müütidest on levinuim ekslik arusaam, et täid tekivad mustusest. «Täid ei teki mustusest ja ei ole seotud pesematusega. Nakkuse võib saada absoluutselt igaüks, sõltumata soost, vanusest või sotsiaalsest kuuluvusest. Levik on lihtsalt suurem seal, kus inimesed on tihedamas kontaktis,» selgitab Oolberg.

Teine sage väärarusaam on see, et täid levivad rohkem peredes, kus on koduloomi. «Kui peres on lemmikloomad, näiteks kass või koer, siis nemad tõrjet ei vaja, kuna koduloomad täisid ei levita,» ütleb ta.

Samuti soovitab apteeker suhtuda ettevaatlikult tüütute peatäide vastu võitlemiseks rahvasuus levivatesse kodustesse võtetesse. «Olen kohanud soovitust lahjendatud äädikalahusega peanahka töödelda. Tuleb arvestada, et äädikas kontsentraadina ärritab, mõnel juhul põhjustab nahakahjustust ja mitte mingil juhul ei tohi ta sattuda silma. Eriti väikelaste puhul on väga oluline seda kõike meeles pidada,» toob Oolberg ühe näite. Ta rõhutab, et igasugune ravi peab olema eelkõige tõhus ja ohutu.

Siiani leidub inimesi, kes pelgavad, et peas täide avastamine tähendab juuste maha lõikamist. «Kaasajal on apteekide tootevalikus piisavalt tõhusaid ning absoluutselt ohutuid täide ja tingude tõrjevahendeid, nii et kuigi peatäid on ebameeldivad ja tüütud, ei tähenda nendega nakatumine täna enam kindlasti juuste maha lõikamist,» ütleb Oolberg.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles