AVASTUS Rahamure võib muuta ka füüsiliselt haigeks

PM Tervis
Copy
Rahamured murravad.
Rahamured murravad. Foto: Shutterstock

Majandusliku surve valus pitsitus võib lõhkuda rohkemat kui vaimset tervist. Ühendkuningriigist pärit uuringus saadi tõendust, et rahastress on seotud pikaajaliste muutustega olulistes tervisenäitajates, sealhulgas immuunsuse, närvi- ja hormonaalsüsteemi omades, vahendab Science Alert.

Ühendkuningriigi Londoni ülikooli kolledži (UCL) ja King's kolledži teadlaste sõnul on nende analüüs esimene, mis uurib erinevat tüüpi kroonilise stressi seost vanemate inimeste tervisenäitajates. Uuring hõlmas peaaegu 5000 täiskasvanut, kel oli vanust üle 50.

Uuritud kuuest levinud stressorist – rahaline surve, hooldamine, puue, lein, haigus ja lahutus – oli rahaline surve seotud kõige riskantsemate tervisenäitajatega pikaajaliselt.

Hinnati nelja veres leiduvat biomarkerit: kortisooli, mis on stressitingimustes toodetav hormoon, C-reaktiivset valku (CRP) ja fibrinogeeni, mis on põletikule reageerivad immuunmolekulid, ning insuliini-kasvufaktor-1 (IGF-1), mis on seotud vananemise ja pikaealisusega.

Uuringus osalejad, kes teatasid üldisest stressist, kuulusid neli aastat hiljem tehtud järelkontrollis 61 protsenti suurema tõenäosusega kõrge terviseriski kategooriasse kui mõõduka või madala riski rühma.

Inimestel, kes olid stressis ainult rahamurede tõttu, oli aga nelja aasta pärast peaaegu 60 protsenti tõenäolisemalt kõrge riskiga terviseprofiil. Iga lisanduv stressor, nagu lahutus, suurendas seda tõenäosust 19 protsenti.

Need seosed püsisid, olenemata geneetikast, sotsiaalmajanduslikest tingimustest, vanusest, soost või elustiilist.

«Leidsime, et rahaline stress oli bioloogilisele tervisele kõige kahjulikum, kuigi selle kindlakstegemiseks on vaja rohkem uuringuid,» ütleb epidemioloog Odessa Hamilton.

«See võib tuleneda sellest, et see stressivorm võib tungida paljudesse meie eluvaldkondadesse, põhjustades perekondlikke konflikte, sotsiaalset irdumist ning isegi nälga või kodutust.»

Tulemused ei tähenda tingimata, et stress põhjustab otseselt pikaajalisi terviseprobleeme, kuid see viitab sellele, et stressil on vananevale kehale oluline mõju ning mõned stressi vormid võivad omada suuremat füüsilist mõju kui teised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles