Uurijad lõid kodustatud vähi – nüüd saab paremini teada, kuidas sellistega toime tulla

PM Tervis
Copy
See põievähi organoid on kõigest liivatera suurune. Kujutis on loodud koodvärvilisena, et demonstreerida erinevate geenide toimimist. organoidis.
See põievähi organoid on kõigest liivatera suurune. Kujutis on loodud koodvärvilisena, et demonstreerida erinevate geenide toimimist. organoidis. Foto: WEHI

Austraalia teadlased on loonud nn mudelkasvajaid, võttes koematerjali kaugelearenenud soolevähiga patsientidelt. Eesmärk on ennustada, kuidas haigus reageerib konkreetsetele ravimeetoditele enne ravi algust. Leiti, et see uuenduslik lähenemine võib suure täpsusega parandada kõige tõhusama ravi saamise võimalust kohe esimesel katsel.

Hoolimata üha suurenevatest ravivõimalustest on soolevähk sageduselt teine vähiga seotud surma põhjus maailmas. Kui vähk avastatakse piisavalt vara, on võimalik seda edukalt ravida. Kuid määrata, kuidas patsient ravile reageerib, on endiselt üks suurimaid lahendamata küsimusi. Enamiku ravikuuride puhul kasutatakse katse-eksituse meetodit, kuna puuduvad markerid ravimitele tekkiva reaktsiooni ennustamiseks. Selle tulemusena võivad patsiendid saada ebatõhusaid, kalleid ja isegi mürgiseid ravimeid.

Walter ja Eliza Halli instituudi (WEHI) teadlased Austraalias töötasid välja uue meetodi, kuidas täpselt ennustada kaugelearenenud soolevähiga patsientide reaktsiooni ravile juba enne ravi algust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles