Avastati oluline ülekaalu põhjustav tegur (2)

PM Tervis
Copy
Kõhurasv
Kõhurasv Foto: Shutterstock

Alates 1975. aastast on rasvunud inimeste arv maailmas peaaegu kolmekordistunud. Kuigi elustiilitegurid, nagu toitumine ja trenn, mängivad rasvumise tekkes ja progresseerumises suurt rolli, on teadlased mõistnud, et rasvumise taga on ka ainevahetushäired. California ülikooli San Diego meditsiinikooli teadlased heidavad uut valgust sellele, kuidas rasvumine mõjutab mitokondreid – rakkude energiavabrikuid.

Ajakirjas Nature Metabolism avaldatud uuringus ilmnes, et kui hiired sõid rasvarikast toitu, lagunesid nende rasvarakkudes olevad mitokondrid väiksemateks mitokondriteks, mille võime rasva põletada vähenes. Lisaks avastasid teadlased, et seda protsessi juhib üks geen. Kui kõnealune geen nii-öelda kustutati, olid hiired liigse kaalutõusu eest kaitstud isegi siis, kui mugisid kahe suupoolega rasvast toitu, vahendab Genetic Engineering & Biotechnology News.

Liigsöömisest tulenev kalorite üleküllus võib põhjustada kaalutõusu ja käivitada ka ainevahetuses ahela, mis vähendab energia «põletamist», süvendades üha rasvumist, ütles Alan Saltiel, San Diego meditsiinikooli professor. «Meie tuvastatud geen on tervislikust kehakaalust rasvumisele ülemineku kriitiline osa.»

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles