Alates 1975. aastast on rasvunud inimeste arv maailmas peaaegu kolmekordistunud. Kuigi elustiilitegurid, nagu toitumine ja trenn, mängivad rasvumise tekkes ja progresseerumises suurt rolli, on teadlased mõistnud, et rasvumise taga on ka ainevahetushäired. California ülikooli San Diego meditsiinikooli teadlased heidavad uut valgust sellele, kuidas rasvumine mõjutab mitokondreid – rakkude energiavabrikuid.
Tellijale
Avastati oluline ülekaalu põhjustav tegur (2)
Ajakirjas Nature Metabolism avaldatud uuringus ilmnes, et kui hiired sõid rasvarikast toitu, lagunesid nende rasvarakkudes olevad mitokondrid väiksemateks mitokondriteks, mille võime rasva põletada vähenes. Lisaks avastasid teadlased, et seda protsessi juhib üks geen. Kui kõnealune geen nii-öelda kustutati, olid hiired liigse kaalutõusu eest kaitstud isegi siis, kui mugisid kahe suupoolega rasvast toitu, vahendab Genetic Engineering & Biotechnology News.