ARSTID ŠOKIS: vähi tõttu eemaldatud lõualuu kasvas tagasi (2)

PM Tervis
Uuendatud 5. veebruar 2024, 19:15
Copy
Imetabaselt kasvas prantsuse buldog Tysonile tagasi vähi tõttu eemaldatud osa lõualuust.
Imetabaselt kasvas prantsuse buldog Tysonile tagasi vähi tõttu eemaldatud osa lõualuust. Foto: Cornelli ülikool

Kolmekuune prantsuse buldog Tyson on näidanud uskumatut taastumisvõimet. Cornelli ülikooli veterinaaride hiljutises juhtumiuuringus kirjeldatakse, kuidas koer suutis spontaanselt taastada suurema osa oma vasakust alalõuast pärast seda, kui see oli vähi ravimiseks eemaldatud. See on esmakordne selline juhtum koertel, mis on ka dokumenteeritud. Veelgi enam, Tyson on tänase päevani vähivaba.

Juhtumit kirjeldatakse üksikasjalikult ajakirjas Frontiers in Veterinary Science avaldatud raportis. Raporti kohaselt oli plaan teha Tysoni suulaelõhele kirurgiline parandus 2023. aasta kevadel, kui koera veterinaararst juhuslikult avastas pahaloomulise kasvaja koera vasakus lõualuus. Biopsia paljastas peagi, et Tysonil oli tekkinud oraalne papillaarne lamerakuline kartsinoom, mis on koertel teisena levinuim suuvähi tüüp.

Kirurgia on sel puhul standardravi, kuid Tysoni omanikud kõhklesid esialgu operatsiooniga nõustumast. Kasvaja asukoht tähendas, et tohtritel tuleb eemaldada suurem osa Tysoni vasakust alalõuast. Kohe polnud selge, kas vähk on jõudnud punkti, kus operatsioon ei pruugi enam õnnestuda. Järgnevad testid näitasid siiski, et vähk ei olnud veel mujale levinud, mis tõstis Tysoni väljavaateid edukaks operatsiooniks. Seega, pere nõusolekul tehtigi operatsioon.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles