Täna esietendub Peaasi.ee ja Kinoteatri ühine stand-up «Vaimne tervis on nagu porgand»

PM Tervis
Copy
Foto kontrolletenduselt.
Foto kontrolletenduselt. Foto: Anni Ulm (Peaasi.ee)

Peaasi.ee ja Kinoteater alustasid vaimsest tervisest rääkiva stand-up projektiga juba eelmisel kevadel, kui kutsusid üles Lõuna-Eesti inimesi osalema naljakirjutamise kursusel. Tingimuseks oli kokkupuude vaimse tervise teemadega ning valmisolek viis nädalat iga päev nalja kirjutada. Avaldusi laekus üle 115 ning 22 inimest valiti välja. Kõik alustajad lõpetasid naljakirjutamise kursuse eelmise aasta lõpus ning lisaks said juurde laval esinemise koolituse. 12 neist astuvad täna üles oma väga isiklike püstijalakomöödia kavadega Tartu Genialistide klubis.

Stand-up õhtu «Vaimne tervis on nagu porgand» on osa Peaasi.ee ja Kinoteatri projektist «Peaasi ajab naerma», mis on omakorda osa Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 põhiprogrammist. Etendusi antakse kümnel õhtul viies erinevas Eesti linnas – Tartus, Võrus, Värskas, Otepääl ja Viljandis.

«Stand-up formaat annab hea võimaluse rääkida väga tõsistest teemadest samal ajal nende üle kõva häälega naerdes. Projekt on Peaasi.ee jaoks julge samm aga usume, et see on vajalik käik, et võtta veel maha üks kiht seda tundmatuse hirmu vaimse tervise teemade ümber. Etendus tegelikult tõestab, et vaimne tervis ja sellega seonduvad mured ei ole midagi, mis meid inimestena üksteisest eristaks, vaid see on midagi, mis meid seob, sest suhestumise ruumi on seal palju,» ütleb Peaasi.ee poolne projekti «Peaasi ajab naerma» eestvedaja Sandra LIiv.

«Rääkides avatult ja hoolivalt vaimsest tervisest loome toetavamat psühholoogilist kultuuri – oskame teadlikumalt hoida nii enda vaimset tervist, kui loodetavasti olla olemas ka lähedaste jaoks. Erinevad uuringud näitavad, et igal neljandal inimesel on depressiooni haigestumise risk ja igal viiendal inimesel ärevushäire risk. Samas on veel suur hulk inimesi, kes ei julge pöörduda abi saamiseks vaimse tervise spetsialisti poole, sest nad arvavad, et nende vaimse tervise haigus on tekkinud iseenda süül ja tuleks end nö kokku võtta,» lisab Liiv.

Kinoteatri-poolne projekti eestvedaja ja lavastusmeeskonna liige Paul Piik võtab «Vaimne tervis on nagu porgand» aasta kokku niimoodi: «See uute inimestega töötamine ja materjali delikaatsus on minu jaoks olnud suurim väärtus, sest mida see tegelikult on tähendab, on see, et me kõik – nii need, kes laval kui need, kes lava taga – oleme enda jaoks avastanud midagi uut. Osalejate julge pealehakkamine ja nende julgus eksida on olnud suurim positiivne üllatus ning väga innustav. Üks tulemus on kindlasti see, et publik saab etenduse ajal mingit laadi kogemuse ja see ehk aitab või muudab neis midagi. Parimal juhul tõstab teadlikkust aga võib-olla teeb lihtsalt paariks tunniks tuju heaks, mis on ka ju mõnus tunne. Kinoteatri seisukohalt aga pean oluliseks, et saame kuidagi moodi panustada vaimse tervise kultuuri paremaks muutmisele.»

«Vaimne tervis on nagu porgand» lisainfo leiad SIIT

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles