OLULINE TEADA Need on leetrite esimesed sümptomid

PM Tervis
Copy
Leetrid lapsel.
Leetrid lapsel. Foto: Shutterstock

Leetrid on ülinakkav haigus, mis levib õhu kaudu piisknakkusena haige köhimisel või aevastamisel.

Viirus kulgeb üle 40-kraadise palavikuga, peenetäpilise punase lööbe ja suurenenud lümfisõlmedega. Tüsistustena võivad tekkida kõrva-, kopsu- või raskematel juhtudel ajukoe põletik (entsefaliit). Haigus võib lõppeda surmaga.

Pärast kokkupuudet haige inimesega nakatub sajast mittepõdenud ja vaktsineerimata inimesest kuni 98. Haige on nakkusohtlik 4–5 päeva enne ja kuni 5 päeva pärast lööbe teket. Peiteperiood kestab 7 kuni 21 päeva (keskmiselt 10 päeva).

Haigusnähtudeks on palaviku tõus, halb enesetunne, köha, nohu, silmasidekesta põletik, valgusekartus. Teisel päeval pärast haigustunnuste ilmnemist tekivad põskede limaskestale eespurihammaste kohale valkjad erkpunase äärisega laigud (nn Kopliki laigud). Mõne päeva pärast ilmub lööve nahale – see algab kõrvade tagant ning levib edasi näole ja kaelale. Teisel päeval levib lööve kehale ja kätele ning kolmandal päeval peopesadesse ja jalataldadele. Lööve on algul roosa, hiljem intensiivselt punetav, püsib 4–5 päeva ja kaob samas järjekorras nagu tekkis. 6.–10. päeval muutub lööbega nahk pruunikaks ja hakkab ketendama. Palavik püsib lööbimise lõpuni. Leetrite läbipõdemine annab eluaegse immuunsuse.

Kui kahtlustate leetreid, siis:

  • võtke ühendust perearstiga telefoni teel, rääkige oma sümptomitest;
  • ärge minge vastuvõtule, sest võite nakatada teisi vastuvõtul olevaid inimesi;
  • juhul kui teil oli personaalne kontakt leetritehaigega, kindlasti mainige seda arstile;
  • juhul kui reisisite viimase 21 päeva jooksul, mainige seda arstile;
  • püsige kodus ja täitke arsti korraldusi;
  • kui haige seisund järsult halveneb, kutsuge kiirabi (eriti laste puhul);
  • piirake enda kontaktid alla 1-aastaste lastega, rasedatega, immuunpuudulikkusega inimestega, leetrite vastu immuniseerimata inimestega 4–5 päeva enne ja 5 päeva pärast lööbe teket;
  • selgitage välja oma pereliikmete vaktsineerimise staatus ning kui nad ei ole leetreid põdenud ega nõuetekohaselt vaktsineeritud MMR-vaktsiini kahe doosiga, saatke nad võimalikult kiiresti vaktsineerima (soovitatavalt 72 tunni jooksul pärast viimast kokkupuudet haigega).

Loe rohkem terviseameti kodulehelt või vaktsineeri.ee

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles