Tehisintellekti võidukäik aitab depressiooniravi paremaks muuta (1)

PM Tervis
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Raske depressioonihäirega patsientidel on nüüd võimalik tänu tehisintellekti (AI) kasutamisele nädalaga ennustada, kas antidepressant hakkab tööle. AI-algoritmi, ajuskaneerimise ja üksikisiku kliinilise teabe abil nägid Amsterdami UMC ja Radboudumci teadlased kuni kaheksa nädalat kiiremini, kas ravim toimib või mitte. Selle uuringu tulemused avaldati ajakirjas American Journal of Psychiatry.

«See on patsientide jaoks oluline uudis. Tavaliselt kulub 6–8 nädalat, enne kui saab teada, kas antidepressant töötab,» ütles Amsterdami UMC neuroradioloogia professor Liesbeth Reneman.

Uurimisrühm analüüsis, kas nad suudavad ennustada antidepressandi sertraliini toimet, mis on üks USAs ja Euroopas sagedamini välja kirjutatud ravimeid. Eelmises USAs tehtud uuringus, kus kasutati MRT-uuringuid ja kliinilisi andmeid 229 raske depressiooniga patsiendile enne ja pärast nädalast ravi sertraliini või platseeboga. Seejärel töötasid Amsterdami teadlased välja ja rakendasid nendele andmetele algoritmi, et uurida, kas nad suudavad ennustada ravivastust sertraliinile.

See analüüs näitas, et 1/3 patsientidest reageeris ravimile ja 2/3 mitte. «Selle meetodiga suudame juba 2/3 sertraliini «eksitavatest» retseptidest ära hoida ja seeläbi pakkuda patsiendile kvaliteetsemat abi. Sest ravimil on ka kõrvalmõjud,» räägib Reneman.

Tulevikus võib see uus meetod aidata sertraliiniravi paremini kohandada konkreetse patsiendi jaoks, sest praegu pole täpset ennustamisvahendit. Patsiendile antakse ravimid ja 6–8 nädala pärast – praktikas sageli kuni mitu kuud – kontrollitakse, kas ravim toimib.

Kui sümptomid ei taandu, antakse patsiendile teine antidepressant ja see protsess võib korduda mitu korda. See standardmeetod võtab sageli nädalaid, kui mitte kuid. See säästab ka ühiskonna kulusid, sest seni, kuni patsient kannatab tõsiste depressiivsete sümptomite all, ei saa ta ühiskonnaelus täiel määral osaleda.

Igal kolmandal depressiooniga patsiendil ei ole sümptomid pärast mitmeid ravietappe ikka veel paranenud. Seetõttu on hädasti vaja lahendust, mis võimaldab kiiremini määrata antidepressantide efektiivsust raske depressiooni korral. Tulevikus täiustavad teadlased algoritmi lisateabega, kirjutab MedicalXpress

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles