Mis aitab kimbutavast köhast ja sellega kaasnevast rögast vabaneda?

Sisuturundus
, reklaamartiklite toimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

Talvisel ajal võib nii täiskasvanuid kui pere väiksemaid liikmeid tabada külmetus- ja viirushaigused. Üsna sagedasti on esmaseks sümptomiks köha. Kuidas sellest siis vabaneda?

Miks tekib köha ning kuidas eristada köha erinevaid liike?

Köha on oluline refleks, mis aitab meie hingamisteid ja kopse ärritajate eest kaitsta.

Köhimine aitab puhastada hingamisteid rögast (limast) ja teistest ärritavatest ainetest, nagu näiteks tolm, suits, õhusaaste jm.

Kõige sagedasemaks köha tekke põhjuseks on külmetus- ja viirushaigused, kuid järjepidev kuiv köha võib viidata ka allergiatele, astmale või harvadel juhtudel ka mõnele tõsisemale haigusele.

Üldiselt saab eristada kahte liiki köha – produktiivset ja mitteproduktiivset köha.

Mitteproduktiivne ehk kuiv ärrituslik köha on kõditav ning sellega ei kaasne röga (või kaasneb seda väga vähesel määral). Tihti on see tingitud allergiatest või astmast, kuid võib esineda ka maohappe sattumisel söögitorusse. Mitteproduktiivse köha korral on ülemised hingamisteed ärritatud ning see tekitab kurgus kõditava tunde, mis sunnib pidevalt köhima.

Produktiivse ehk lahtise köha puhul on hingamisteed põletikulised ning üheks peamiseks tunnuseks on röga, mis higamisteid ummistab. Siiski ei pruugi röga erituda koheselt ning esmased köhahood võivad hoopiski sarnaneda ärritusköhale. Inimene võib tunda, et röga on kopsudes kinni ega tule hästi välja ning seetõttu on pidev vajadus köhida. Hilisemas faasis muutub röga lahtisemaks ning hakkab mööda hingamisteid välja liikuma.Tõsisematel haigusjuhtudel võivad lisaks esineda hingamisraskused või valu rinnus.

Lahtine köha võib olla sümptomiks:

  • külmetus- ja viirushaigustele;
  • ägedale ja kroonilisele bronhiidile;
  • kopsupõletikule;
  • kroonilisele obstruktiivsele kopsuhaigusele (KOK)

Mis aitab lahtise köha korral?

Lahtise köha korral liigub köhides osa rögast hingamisteede kaudu välja, kuid teatud osa jääb endiselt hingamisteedesse. Siinkohal aitavad mitmedki apteegi käsimüügiravimid lahtisest köhast tingitud röga vedeldada, seda hingamisteedest kergemalt väljutada ning seeläbi ka väljaköhimist kergendada.

Köha korral on soovituslik pöörduda esmalt apteekri poole, kes saab soovitada sobivaid ravimeid, mis saavad juba varases staadiumis aidata köha leevendada.

Mida saab veel ise ära teha selleks, et köha taanduks?

  • puhake;
  • tarbige palju vedelikke (mineraalvesi, vesi);
  • proovige teistega suhtlust vältida ja olge võimalusel kodus.

Harilikult taandub lahtine köha 3-4 nädala jooksul. Kui see ei ole siiski nelja nädalaga taandunud, märkate muutusi kehakaalus või teil on nõrgenenud immuunsüsteem (näiteks keemiaravi või diabeedi tõttu), peaks pöörduma esimesel võimalusel perearsti poole.

Copy
Tagasi üles