5 tervislikumat pähklisorti, mida tasub näksida

PM Tervis
Copy
Pähklid on kasulik lisandus menüüsse.
Pähklid on kasulik lisandus menüüsse. Foto: Shutterstock

Peotäis pähkleid peaks mõjuma hästi nii südame tervisele kui vöökohale. Kuid kas on ka vahet, milliseid pähkleid süüa?

Pähklid on suurepärane kombinatsioon tervislikest rasvadest, kiudainetest ja valkudest. Nendes sisalduvad toitained võitlevad nii nälja kui südamehaigustega, aitavad kauem elada ja võivad isegi targemaks teha, vahendab Men's Health.

Lisaks mono- ja polüküllastumata rasvhapetele sisaldavad mõned pähklid põletikuga võitlevaid oomega-3-rasvhappeid ja antioksüdante. Üldiselt on parim süüa erinevaid pähkleid, et nende unikaalseid omadusi kombineerida ning need viis pähklisorti on kasulikkuse poolest esirinnas.

1. Kreeka pähklid

Need mitte ainult ei näe välja nagu ajud, vaid ka kaitsevad meie mõtlemisorganit. 2019. aasta uuring ajakirjas Nutrients leidis, et regulaarselt Kreeka pähkleid söönud inimeste hulgas esines depressiooni 26 protsenti väiksema tõenäosusega kui pähkleid mitte söönutel. Teiste pähklite söömine seostus kaheksa protsenti madalama depressiooniriskiga. Kreeka pähklid maitsevad suurepäraselt, kui need on segatud Kreeka jogurtisse koos värskete marjade ja kookoshelvestega.

2. Pistaatsiapähklid

Pähklite seast on pistaatsiates kõige vähem kaloreid ja enim kiudaineid. Need on täis antioksüdante, sealhulgas luteiini ja zeaksantiini, mis annavad pähklitele nende kauni rohelise värvi ja võivad kaitsta silmi, nahka ja südant.

3. Pekanipähklid

Puupähklitest sisaldavad need kõige vähem süsivesikuid. Nendes olevad fenoolid teevad need heaks suupisteks pärast intensiivset treeningut, kui kehale kahjulike vabade radikaalide tase tõuseb. Samuti on pekanipähklid ühed parimad loodusliku beeta-sitosterooli allikad, mis aitavad alandada kolesterooli ning on uuringutes näidanud ka head mõju suurenenud eesnäärmele.

4. Mandlid

Mandlid sisaldavad puupähklitest kõige rohkem kaltsiumit, samuti palju E-vitamiini ja tsinki, mida seostatakse viljakusega. Viimane võib selgitada uuringut ajakirjas Journal of Clinical Nutrition, kus nähti, et 14 nädalat mandleid söönud meestel tõusis spermatosoidide arv ning seemnerakud olid liikuvamad.

5. Maapähklid

Kuigi maapähklid ei ole tegelikult pähklid, vaid hoopis kaunviljad, kuuluvad need siia nimekirja. Ajakirjas Nutrition avaldati uuring, kus leiti, et kiudainete ja rasva kombinatsioon maapähklites aitas diabeetikutel veresuhkrut kontrollida. Maapähklites on palju nii valku kui taimseid steroole ehk looduslikke ühendeid, mis võivad takistada kolesteroolil verre imendumast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles