Hollandi ülikoolis raputati väikelapsi nii, et «veri ninast väljas»

PM Tervis
Copy
40 vabatahtliku raputasid üheaastase lapse mannekeeni, nagu nad jaksasid. Selle tulemusena koguti suur hulk väärtuslikke andmeid, et edaspidi vältida laste surma ja vigastamist selliste raputamistega. Ka kohtud saavad sellest tööst piisavalt teaduspõhist tõendusmaterjali.
40 vabatahtliku raputasid üheaastase lapse mannekeeni, nagu nad jaksasid. Selle tulemusena koguti suur hulk väärtuslikke andmeid, et edaspidi vältida laste surma ja vigastamist selliste raputamistega. Ka kohtud saavad sellest tööst piisavalt teaduspõhist tõendusmaterjali. Foto: Delfti Tehnikaülikool

Üheaastase lapse nii kõvasti raputamine kui võimalik – just seda uurib teadlaste Arjo Loeve ja Kim Hutchinsoni uus eksperimentide sari. Loomulikult ei kasutanud nad nendeks katseteks päris last, vaid mannekeeni, mis on suuruselt ja kaalult sarnane keskmise üheaastase lapsega. Teadlased palusid 40 vabatahtlikul raputada nukku nii kõvasti kui võimalik, nii seistes kui istudes.

Beebide vägivaldne raputamine võib põhjustada pea- ja kaelavigastusi, nägemise kaotust ja mõnel juhul isegi beebi surma. Delfti tehnikaülikooli masinaehituse teaduskonna õpetlased kasutavad vigastuste riski täpsemaks hindamiseks beebinukku ja arvutimudeleid, et kaardistada raputamisega kaasnevaid kiirendusi. See võib lõpuks viia suurema selguseni selleteemalistes kohtuvaidlustes. Raputatud lapse sündroomi tekkepõhjusi on reeglina tagantjärgi väga raske tõendada. 

Raputamise mehaanika ja tekkivad jõud kaardistati

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles