VASTLAPÄEVA SOOVITUS ⟩ Tippkoka retsept maitsva hernesupi valmistamiseks

PM Tervis
Copy
Hernesupp. Pilt on illustreeriv.
Hernesupp. Pilt on illustreeriv. Foto: Marianne Loorents

Nõo Lihatööstuse tehnoloog ja tunnustatud kokk Marko Kokmann jagab suitsutatud ribist või seakoodist valmistatud maitsva hernesupi retsepti vastlapäevaks.

Supi jaoks läheb vaja:

  • 300g kuivatatud kollaseid poolitatud herneid
  • 150g odrakruupe
  • 4l vett
  • 1,5kg suitsutatud ribi, seakooti või suitsukonte (kus on ka veidi liha küljes)
  • 150g sibulat
  • 300g kartulit
  • 150g porgandit
  • 2 tl kanget sinepit
  • maitserohelist
  • soola

Supi valmistamisega tuleb alustada juba eelmisel õhtul, pannes herned ja kruubid ööseks suurde kaussi külma vette likku.

Nõo Lihatööstuse tehnoloog ja tunnustatud kokk Marko Kokmann.
Nõo Lihatööstuse tehnoloog ja tunnustatud kokk Marko Kokmann. Foto: Vallo Kruuser

Järgmisel päeval pane potti vesi koos suitsutatud ribi või seakoodiga ning kuumuta seda aeglaselt keemiseni. Eemalda hoolikalt leeme pinnale tekkinud vaht. Lisa supile leotatud ja loputatud kruubid ning herned. Kuumuta poti sisu uuesti keemiseni. Seejärel alanda kuumust ja kata pott kaanega ning keeda suppi tasasel tulel umbes tund aega.

Samal ajal haki või riivi jämeda riiviga peeneks sibulad, porgandid ja kartulid. Soovi korral võid sibula ja porgandi õlis läbi praadida. Aseta ka köögiviljad potti ja keeda suppi veel umbes pool tundi, kuni kõik komponendid on pehmed. Järgmisena võta liha potist välja ja eemalda kondid. Lõika liha peenikesteks tükkideks ja lisa uuesti supile.

Maitsesta suppi soolaga ning lisa veel veidi kanget sinepit. Kui on soov anda supile päikseliselt kollakas värvus, siis lisa selle valmimise lõppfaasis veidi kurkumit. Serveerides puista peale maitserohelist.

Kuna hernesupi valmistamine on ajamahukas tegevus, siis võib selle kogust suurendada ja panna järgi jääv osa steriliseeritud puhtasse purki, mida saab säilitada nagu hoidist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles