Kopsuarst selgitab: kas külm õhk teeb kopsudele liiga?

Anneli Poola
, Confido Meditsiinikeskuse ja SA TÜK Kopsukliiniku kopsuarst
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Normaalseks funktsioneerimiseks vajalik kehasisene temperatuur on 37 kraadi. Kas ja kui palju mõjutab külm õhk hingamisteid? Mis aga juhtub hingamisteedega, kui hingata külma õhku? Kas külm õhk võib põhjustada kopsuhaiguste teket või ägestada olemasoleva kopsuhaiguse sümptomeid?

Meie keha on kohanenud külma õhu sissehingamisega mehhanismide kaudu, mis soojendavad ja niisutavad õhku, enne kui see jõuab kopsudesse, kus toimub gaasivahetus. Keha reageerib külmale õhule perifeerse vasokonstriktsiooniga ja hingamissageduse tõusuga. Lühiaegne vastus külmale õhule avaldub nina obstruktsiooni, rinorröa, köha ja bronhikonstriktsioonina. Pikaaegne kokkupuude külma õhuga võib põhjustada hingamisteede epiteeli kahjustust ja muutusi sügavamal limaskestas.

Äärmuslikult külm õhk võib olla potentsiaalselt ohtlik igaühele, kuid oluliselt halvemini taluvad seda astma ja kroonilise obstruktiivse kopsuhaiguse (KOK) põdejad, kellel võib pikemaajalisel külma õhu sissehingamisel tekkida allasetseva kopsuhaiguse ägenemine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles