Uuring paljastas, mis on Eestis enim süstitav narkootikum

PM Tervis
Copy
Narkootikumid. Pilt on illustreeriv.
Narkootikumid. Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Tervise Arengu Instituut (TAI) avaldas 2022. aastal Tallinnas narkootikume süstivate inimeste seas elluviidud uuringu tulemused.

Uuringus osales 101 inimest, kellest enamik oli süstinud kauem kui 11 aastat ja pooled enam kui 19 aastat. Osalejad olid viimase nelja nädala jooksul süstinud peamiselt amfetamiini (67%) ja fentanüüli (29%). Uuringus osalejad alustasid süstimisega keskmiselt 21-aastaselt ja 45 protsenti uuritavatest olid HIV-positiivsed, 92 protsenti C-hepatiiti ja 11 protsenti B-hepatiiti nakatunud.

TAI teeb narkootikume süstivate inimeste hulgas uuringuid kavakindlalt, et hinnata nakkushaiguste levimust ja anda ülevaade narkootikumide süstimisega seotud riskikäitumisest. Samuti selleks, et kirjeldada kokkupuuteid erisuguste teenustega.

Varasemate uuringutega võrreldes on kasvanud nii uuritavate keskmine vanus kui ka süstimise staaž. Seega on tegu vananeva sihtrühmaga, kus vähem kui kaks aastat narkootikume süstinute osatähtsus on aastatega vähenenud oluliselt. Vanuse kasvades ja pikaajalise süstimisstaažiga kaasnevad mitmesugused terviseprobleemid, mis suurendavad vajadust täiendavate tervishoiu- ja sotsiaalteenuste järele.

Uuringu üks autor, TAI vanemteadur Sigrid Vorobjov kommenteeris uuringu tulemusi: «Olukord narkootikume süstivate inimeste seas ja vajadus teenuste järele võib muutuda kiiresti. 2023. aastal sagenesid oluliselt üledoosisurmad ja seetõttu peame olema senisest rohkem valmis ka uuringu sihtrühma kuuluvatele inimestele abi andma.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles