Seedehäired võivad olla tingitud valest toiduvalikust või mõnest muust terviseprobleemist | Pöördu apteeki ja leia sobiv lahendus

Sisuturundus
, reklaamartiklite toimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

Hea enesetunne saab alguse toimivast seedesüsteemist. Kui soolestik on tasakaalust väljas, mõjutab see oluliselt meie enesetunnet ja üldist tervist. Sünnipäevade, suurürituste ja tähtpäevade puhul kipume sageli ka toiduga liialdama, mis omakorda võib tekitada seedimisraskusi ja üleüldist raskustunnet kõhus. Kuidas selliste probleemidega toime tulla?

Kuivõrd sagedased on seedehäired?

Seedimine on keeruline protsess, mille peamiseks eesmärgiks on lagundada toitu ja aidata kehal omastada elutähtsaid toitaineid. Seedeprobleeme esineb inimestel sageli, seega on tegu võrdlemisi levinud tervisemurega. Seedehäireid põhjustavad mitmed tegurid, näiteks ülesöömine, raskesti seeditavate toitude tarbimine (toidud, mis on suure rasva- ja/või valgusisaldusega), konkreetsed toiduained, mis inimesele ei sobi, aga ka kroonilised haigused ja stress võivad olla kõhuhädade põhjuseks.

Seedeensüümid koos maohappe ja sapiga aitavad kehal seedida, toitu lagundada ja vajalikke toitaineid omandada. On olemas kolme liiki seedeensüüme: amülaasid, proteaasid ja lipaasid. Paraku ei ole kõigil inimestel ühtlane seedeensüümide tase. Madala seedeensüümide taseme peamiseks põhjuseks võib olla kõhunäärme (pankrease) haigus ehk pankreatiit. Samuti võib seedeensüümide vähesus olla tingitud alkoholi kuritarvitamisest, kõrge süsivesikute tasemega toidust, ülesöömisest, vähesest treeningust, ülekaalulisusest jt. põhjustest. Kui seedeensüüme on kehas vähe, annavad need tunda seedeprobleemide näol.

Kuidas tunda ära, et kehas ei pruugi olla piisavalt seedeensüüme?

  • Toidutalumatus võib viidata ensüümide puudulikkusele. Sageli ei saa toidutalumatusega inimene ensüümi puudulikkuse tõttu teatud toite või toitaineid korralikult seedida.
  • Seedeprobleemid – gaasid, puhitustunne, kõhulahtisus- või kinnisus, seedimata toit väljaheites on mõningad näited, et kehas pole piisavalt seedeensüüme, mis ei ole suutnud toitu korralikult lagundada.
  • Probleemid nahaga – Nahk omastab seeditavast toidust toitaineid. Kui märkate nahaprobleeme, võivad need olla tingitud sellest, et keha ei suuda toitu toitaineteks lagundada. Toitainete väärtuse saab kätte vaid siis, kui keha suudab seda omastada.

Millistes toitudes on rohkelt kasulikke seedeensüüme?

Mõningad toidud sisaldavad endas suuremas koguses seedeensüüme, mis aitavad otseselt kaasa toidu lagundamisprotsessile, muutes seedimisprotsessid tõhusamaks.

Kõrge ensüümide sisaldusega toidud:

  • ananass;
  • papaya;
  • mango;
  • mesi;
  • banaanid;
  • avokaado;
  • hapukapsas;
  • ingver;

Milliseid seedimist toetavaid tooteid leiab apteegist ?

Kui seedimine tekitab probleeme, leiab apteegist laias valikus toidulisandeid ja käsimüügiravimeid, mis aitavad seedeprotsessidele kaasa. Apteekriga koos saab valida enda jaoks sobivad tooted.

Raskemate ja kestvate seedeprobleemide korral tuleks kindlasti pöörduda koheselt arsti poole, sest pidevad kõhuhädad võivad viidata ka tõsisematele haigustele.

Copy
Tagasi üles