TASUB TEADA Mis juhtub, kui tarvitada nii ravimeid kui ka alkoholi?

PM Tervis
Copy
Peapööritus.
Peapööritus. Foto: Shutterstock

Kui tarvitate alkoholi koos retsepti- või käsimüügiravimitega, võivad need suurendada alkoholi toimet ja alkohol võib süvendada ravimi kõrvaltoimeid. Mõnikord võib see põhjustada ka uusi kõrvalnähte, vahendab The Conversation.

Ajus olevad kemikaalid säilitavad õrna tasakaalu erutuse ja selle pärssimise vahel. Liiga tugev erutus võib põhjustada krampe. Liigse pärssimisega kaasneb näiteks unisus või ka depressiivsus.

Alkohol pärsib ajus toimuvaid protsesse. Kui olete joonud paar alkohoolset jooki, võite seda kogeda lõõgastustundena ja sotsiaalsete tõkete kadumisena.

Kui kasutate veelgi rohkem alkoholi, märkate, et te ei suuda lihaseid hästi koordineerida, muutute uimaseks ja kõne segaseks, unustada juhtunud asjad ja võite isegi magama jääda.

Alkohol võib mõjutada ravimi toimet

Alkohol võib häirida ravimi toimet organismis või ravimi imendumist maost. Kui ravim põhjustab juba sarnaseid kõrvaltoimeid alkoholi tarvitamisega, siis võivad need mõjud süveneda.

Kõik kõrvaltoimed ei pea sarnanema alkoholi omadega, et koosmõju oleks riskantne. Alkoholi kombineerimine ibuprofeeniga võib suurendada maoärrituse ja maoverejooksu riski.

Alkoholi mõju ADHD-ravimi ritaliiniga võib suurendada ravimi toimet südamele, suurendades südame löögisagedust ja infarktiriski.

Alkohol võib suurendada teatud ainete, näiteks opioidide, kanepi, ja isegi ritaliini lagunemist. See võib muuta ravimi toime tugevamaks. Alkohol võib muuta lisaks lagunemise kiirusele seda, kuidas see laguneb, tekitades potentsiaalselt mürgiseid kemikaale, mis võivad põhjustada tõsiseid maksatüsistusi. See probleem esineb näiteks paratsetamooli puhul.

Halvimal juhul võivad alkoholi ja ravimite koosmõju tagajärjed olla surmavad. Ajule mõjuva ravimi kombineerimine alkoholiga võib raskendada autojuhtimist või raskete masinate käsitsemist ja põhjustada raske õnnetuse.

Kes on kõige suuremas ohus?

Alkoholi ja ravimite segamise mõju ei ole kõigile ühesugune. Kõige enam on ohustatud vanemad inimesed, naised ja väiksema kehaehitusega inimesed.

Vanemate inimeste organism ei lagunda ravimeid nii kiiresti kui noorematel ja sageli kasutavad nad rohkem kui ühte ravimit.

Vanemad inimesed on ka ajule mõju avaldavate ravimite mõju suhtes tundlikumad ja neil on rohkem kõrvaltoimeid, nagu pearinglus ja kukkumised.

Naistel ja väiksema kehaehitusega inimestel on tavaliselt veres kõrgem alkoholisisaldus, kui nad tarbivad sama palju alkoholi kui suurema kehaehitusega inimesed. Seda seetõttu, et nende kehas on vähem vett, mis alkoholiga seguneb.

Kõige levinumad alkoholiga mittesoovitavaid koostoimeid andvad retseptiravimid on bensodiasepiinid (ärevuse, unetuse või krambihoogude korral kasutatavad), valuvaigistid, antidepressandid, antipsühhootikumid ja mõned antibiootikumid, nagu metronidasool ja tinidasool.

Mõned käsimüügiravimid, mida ei tohiks alkoholiga kombineerida, hõlmavad une-, külmetus- ja gripi-, allergia- ja valuvastaseid ravimeid.

Kontrollige ravimi pakendilt, millised juhised on seal alkoholi tarbimise osas, ja küsige täpsemat nõu apteekrilt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles