Süda vajab hoolt ka majanduslanguse ajal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aeroobikatreening.
Aeroobikatreening. Foto: Liis Treimann.
Ehkki halvenev majanduslik olukord tekitab stressi ning ahvatleb treeninguid vähendama ja ebatervislikult sööma, tuleb pingelistel aegadel oma südame tervisele erilist tähelepanu pöörata.

«Oleme viimaste kuude jooksul näinud, et suureneb südame rütmihäirete, ärevuse ja stressi käes kannatavate patsientide hulk,» vahendab Healthday California ülikooli kardioloogiaasjatundja Karol Watsoni sõnu.

«Paljusid südamehaigusi saab ennetada. Seetõttu ongi nii oluline tervislikku elustiili järgida ja südameveresoonkonna haiguste riskifaktorit kontrolli all hoida,» rääkis Watson.

California ülikooli kardioloogid soovitavad terve südame heaks järgmist:

Söö tervislikumalt ja tee rohkem trenni

Iga päev tuleks süüa viis portsjonit puu- ja juurvilju. Raha ja tervist säästab ka kodus lihtsate ja värskete toitude valmistamine väljas söömise asemel. Tervislik toit koos treeninguga (olgu selleks kasvõi pooletunnine jalutuskäik kodu ümbruses) aitab ära hoida ülekaalulisust, mis suurendab südamehaiguste tekke riski.

Ära hoia kokku tervishoiult

Arstilkäigud ja ravimid ei tohiks olla koht, kust kokku hoida, kuna rahaline sääst ei kaalu üles terviseriske

Lõpeta suitsetamine

Suitsetamine on kulukas harjumus, mis suurendab tunduvalt ka südamehaiguste tekke tõenäosust, sellest loobudes väheneb haigestumise risk aga lühikese aja jooksul märkimisväärselt. Vältida tuleks ka passiivset suitsetamist.

Vähenda stressi

Tegele pinge vähendamiseks millegi meeldivaga nagu sport, meditatsioon või teiste seltskonnas viibimine. Stressi taltsutamine tugevdab tervist.

Hoia kolesteroolitase kontrolli all

Selgita välja oma vere kolesteroolitase ja pea arstiga nõu, kuidas «hea» ehk HDL-kolesterooli taset kõrgena ja «halva» LDL-kolesterooli hulka väiksena hoida.

Kontrolli vererõhku

Hüpertooniat ehk kõrgvererõhktõbe kutsutakse vaikseks tapjaks seetõttu, et sel on vähe hoiatavaid sümptomeid. Õigel ajal avastatud kõrget vererõhku on võimalik edukalt ravida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles