Oma ihu kergendavad koerad – nagu selgub – on kui neljajalgsed bioloogilised relvad

PM Tervis
Uuendatud 14. veebruar 2024, 20:37
Copy
Koera väljaheide võib osutuda üsnagi tõsiseks bioloogiliseks ohuks ja inimesi kahjustavate haiguste allikaks.
Koera väljaheide võib osutuda üsnagi tõsiseks bioloogiliseks ohuks ja inimesi kahjustavate haiguste allikaks. Foto: flickr.com

Kindlasti olete teiegi väljas jalutades koera väljaheitesse astunud. See pole mitte ainult ebameeldiv, vaid ka potentsiaalselt nakkusohtlik. Seetõttu on mõnedes piirkondades lemmikloomade omanikele üles pandud sildid, millega kutsutakse üles nende väljaheiteid ära korjama, hoiatades, et lemmikloomade jäätmed võivad haigusi levitada. Need sildid pole moepärast pandud – ohud on tegelikkuses märkimisväärsed.

Väikeloomade esmatasandi veterinaarid puutuvad iga päev kokku koerte ja kasside väljaheidetega seotud haigustega. Väljaheited kujutavad endast potentsiaalseid zoonootilisi ohte – neist võivad kanduda haigused loomadelt inimestele.

Tegelikkuses võib naabruskonnas, rajal või koertepargis maha jäetud jäätmete pinnasesse uhumine levitada eluohtlikke parasiite mitte ainult koerte ja kasside vahel, vaid ka metsloomadele ja igas vanuses inimestele. 2020. aasta USA uuring leidis sooleparasiite 85 protsendis koeraparkidest üle riigi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles