Täna tähistatakse üle maailma vähihaigete laste päeva

PM Tervis
Copy
Vähihaige laps. Foto on illustreeriva tähendusega
Vähihaige laps. Foto on illustreeriva tähendusega Foto: www.freepik.com

Igal aastal diagnoositakse Eestis aastas lastel ja noorukitel vähki keskmiselt 35 uut juhtu vanuses 0–14 aastat ja 40 uut juhtu vanuses 15–24 aastat.

Neljapäeval, 15. veebruaril tähistatakse ülemaailmselt vähihaigete laste päeva, mille sümboliks on kuldne lint. Kuldse lindi päev on meie keskel olevate kangelaste, tervenenute, perede, kes on pidanud kartmatult kaasa elama vähi tegelikkusele või kaotanud lapse, auks. Samuti kõikide arstide, töötjate, vabatahtlike, kes kirglikult pühendavad aega vähihaigete laste abistamisele, tunnustamiseks.

Tänasel päeval muutuvad kuldseteks paljud objektid üle Eesti vähihaigete laste toetuseks.

«Kuldse lindi kampaaniaga soovime tõsta teadlikkust lapseea vähist ja sellega kaasnevatest probleemidest, näidates samal ajal objektide välisvalgustuse muutmisega kuldkollastesse toonidesse ja kuldse lindi kandmisega rinnas, paljude ettevõtete, asutuste, heade inimeste toetust vähihaigetele lastele, noorukitele, ja nende peredele kogu maailmas,» selgitas Eesti Vähihaigete Laste Vanemate Liidu juhatuse liige Luive Merilai.

«Iga laps on oluline ja hindamatu väärtus, soovime, et iga laps saab parimat võimalikku ravi, hooldust, toetust, abi, nii lühi- kui ka pikaajalises perspektiivis. Igal lapsel peab jääma homne,» lisas Merilai.

Vähidiagnoosiga laps muudab pikaks ajaks terve pere elu, samuti on lapseea vähk suureks mureks igale kogukonnale ja ühiskonnale tervikuna. Teadlikkus annab ka leevendust piiratud arusaamadele lapseea vähi tekkepõhjustest ja sellest tulenevalt ennetusvõimaluste puudumisest.

«On tõeliselt rõõmustav, et lasteea vähi prognoos on paranenud tänu paremale ja õigeaegsemale diagnoosimisele ning ravi edusammudele. Seetõttu peaks kuldse lindi päev olema ka lootuse päev, mil me rõõmustame meditsiini edusammude üle ja ühendame jõupingutused laste vähiga seotud probleemide vähendamiseks,» sõnas Merilai.

Kuldse lindi päeva puhul näitab väikestele kangelastele oma toetust ka riigipea Alar Karis. Vabariigi President on kutsunud presidendi kantseleisse külla Eesti Vähihaigete Laste Vanemate Liidu esindajad ja laste hemato-onkoloogid ja hemato-onkoloogia osakonna õdede esindajad.

Neljapäeval valgustavad rahvusvahelise vähihaigete laste päeva puhul end kuldsetes toonides sajad ettevõtted ja asutused üle Eesti – ennekõike Tartu ülikooli kliinikum ja Tallinna lastehaigla, kus ravitakse vähihaigeid lapsi, kuid lisaks veel Tallinna teletorn, Tallinna lauluväljak, Tartu linna sillad, Vanemuise teater, Endla teater, Skywheel of Tallinn, Saku suurhall, Viljandi pärimusmuusika ait, Tartu Lõunakeskus, Tallinna Tervishoiu Kõrgkool, Admiralisild Vanasadamas ja paljud-paljud teised.

Eesti Vähihaigete Laste Vanemate Liit pakub tuge ja raviks vajalikku rahalist tuge vähki põdevatele lastele ja nende peredele. Liitu kutsub kõiki kandma sel päeval kuldset linti, mida on soovi korral võimalik soetada Sokisahtli e-poest, ning kõiki ettevõtteid ühinema sel päeval kuldsetesse tuledesse valgustamise ideega.

Vähihaigete laste ravi ja ravile kaasaaitavaid tegevusi saab toetada liidu lehel toeta.vahilapsed.ee või helistades vahilapsed.ee avaldatud annetusnumbritele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles