Farmatseut selgitab, kuidas mõjub kõrge veresuhkru tase

PM Tervis
Copy
Kõrge veresuhkur kahjustab nii suuri kui väikeseid veresooni
Kõrge veresuhkur kahjustab nii suuri kui väikeseid veresooni Foto: Shutterstock

Kuidas mõjutab veresuhkru tase tervist, miks on oluline seda teadlikult jälgida ja millised on esmased abinõud normist kõrvale kalduva näidu puhul, räägib lähemalt Saku Tervisekeskuse Benu apteegi farmatseut Anton Ojamaa.

Selleks, et olla terve, peaksime apteekri sõnul jälgima oma enesetunnet, välimust ja külastama regulaarselt perearsti. «Inimese organism on keeruline, sest koosneb paljudest ainetest,» ütleb Ojamaa.

Anton Ojamaa
Anton Ojamaa Foto: Egert Kamenik

Farmatseut lisab, et üks väga oluline vereanalüüsi näit on veresuhkru väärtus. «Veresuhkru taset on oluline jälgida ja alati kontrolli all hoida, kuna selle väärtuse normist kõrvale kaldumine võib põhjustada tõsiseid terviserikkeid,» selgitab Ojamaa. Apteeker rõhutab, et pikaajaline normist kõrgem veresuhkru tase võib põhjustada suhkruhaigust ehk diabeeti, mis kahjustab veresooni ja närvikiude kogu organismis. «Eestis on diabeedi levimus hinnanguliselt 7,7 protsenti elanikkonnast ehk seda põeb ligikaudu 100 000 inimest. Kogu maailmas põeb diabeeti ligikaudu 500 miljonit inimest. Diabeet kujuneb enamasti välja aja möödudes, mitte koheselt,» selgitab apteeker ja soovitab tervetel inimestel oma veresuhkru taset mõõta vähemalt 1-2 korda aastas.

Kuna diabeedi teket mõjutab suurel määral pärilikkus, tasub eriti tähelepanelik olla neil, kelle suguvõsas on suhkruhaigust esinenud. «Samuti on väga oluline oma veresuhkru taset jälgida lapseootel olles, sest raseduse ja sünnitusega võivad veresuhkru probleemid ilmneda ka neil, kellel varem seda esinenud ei ole,» ütleb Ojamaa. Veel on apteekri sõnul riskirühmas inimesed, kellel esinevad ainevahetuse häired ehk kes on ülekaalus või need, kellel on häiritud kilpnäärme töö.

Kõikumised veresuhkru tasemes ei pruugi endast kohe silmatorkavalt märku anda

Apteeker juhib tähelepanu, et kõikumised veresuhkru tasemes ei avaldu alati koheselt ega silmatorkavate sümptomitega ning nii ei pruugi kohe aru saada, et mõne tervisemure taga on peidus korrast ära veresuhkur. «Pidevalt kõrge või madal veresuhkru tase võib esialgu tekitada küll ebameeldivaid, ent talutavaid sümptomeid nagu suurenenud janu, oksendamine, iiveldus, jõuetus, ainevahetuse häired ja sellega kaasnevalt ka kehakaalu muutused,» toob ta näiteid levinumatest kaebustest, mis võivad viidata probleemile veresuhkruga. Suuremad ja pikaajalised kõikumised võivad aga endaga kaasa tuua juba tunduvalt tõsisemad terviserikked. «Tasakaaluhäired, söögiisu tõus või puudus, haavade aeglane paranemine, peapööritus või lausa minestus võivad olla tingitud korrast ära veresuhkrust,» loetleb Ojamaa. Ta lisab, et kõrge suhkrutase veres võib siseorganitele tekitada pöördumatuid kahjustusi. «On olnud juhtumeid, kus kõrge veresuhkru tase on avastatud inimesel, kellel pole esinenud ühtegi sümptomit ja ta pole ise oma enesetundes muutusi märganud,» ütleb ta.

«Veresuhkru taseme kõikumine sõltub kõhunäärmest ja selle võimest toota insuliini, mis aitab organismil omastada veres ringlevat glükoosi, mis on rakkude elutegevuseks oluline energiaallikas. Asi võib olla selles, et kõhunääre ei tooda insuliini üldse ja suhkur veres tõuseb. Või võib tervisehäire seisneda hoopis selles, et insuliini toime on liiga nõrk või seda toodetakse liiga vähe,» selgitab Ojamaa.

Teadlik veresuhkru jälgimine aitab ennetada diabeeti

Veresuhkrut saab määrata perearsti juures veeniverest võetud analüüsiga. Lisaks pakuvad suuremad apteegiketid osades oma apteekides võimalust kohapeal oma veresuhkru näitu näpuverest kontrollida. «Veresuhkru määramine apteegis on kiire ja kättesaadav alternatiiv. Tulemused ei lähe küll inimese digilukku, aga soovi korral saab apteegist kaasa ülesmärgitud näidu ja esmased soovitused edasiste sammude osas,» ütleb Ojamaa. 

Farmatseut soovitab eriti riskirühma kuuluvatel inimestel parema ülevaate saamiseks pidada ja täita veresuhkru mõõtmise päevikut.

Kui veresuhkru näit on normist väljas, saab inimene esmajoones end abistada, hakates pöörama kõrgendatud tähelepanu oma toidulauale. «Veresuhkru stabiliseerimiseks on tarvis hoida enda toitumine tasakaalus ja tegeleda mõõduka füüsilise koormusega. Kui nendest abinõudest ei piisa, on vaja konsulteerida arstiga, kes määrab vajadusel lisaks ravimid või mõningatel juhtudel insuliini süstimise,» selgitab Ojamaa. «Kui probleem on pidev, peab kindlasti oma veresuhkru taset regulaarselt glükomeetriga mõõtma või kasutama veelgi kaasaegsemaid seadmeid nagu pidevat glüükosimonitooringut jälgiv süsteem,» annab apteeker nõu.

«Teadlik veresuhkru taseme jälgimine, õigeaegselt avastatud kõrge veresuhkur ja tervisliku eluviisi rakendamine aitavad suhkruhaigust ennetada või selle arengut aeglustada,» ütleb Ojamaa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles