Veresooni ja südant aitab tervena hoida lihtne tava

PM Tervis
Copy
Veritsus hambaid pestes on üks parodontiidi tunnus.
Veritsus hambaid pestes on üks parodontiidi tunnus. Foto: Shutterstock

Terved igemed aitavad püsida hammastel suus. Need võivad aga mõjutada ka südame-veresoonkonna tervist, selgitab dr Frank Nichols, Connecticuti ülikooli hambaravikooli professor. Keha töökorras hoidmisel on seega ülimalt oluline ka argine hambapesu.

Igemehaigused, eriti parodontiit, on seotud mikroobide kuhjumisega hammastele, mis võib suurendada igemepõletikku. Teatud tüüpi mikroobid, eriti Porphyromonas gingivalis, võivad siseneda igemetesse, põhjustades põletikku ja hammaste toetuskudede hävimist, vahendab Connecticuti ülikool. Samuti võivad bakterid mõjutada veresooni, põhjustades seal kroonilist põletikku ja aterosklerootiliste naastude arengut, mis võib omakorda soodustab südameinfarkti, insuldi või muude tõsiste südame-veresoonkonna probleemide teket.

Teiseks on uuringud näidanud, et mikroobidest toodetud lipiidid kogunevad mitte ainult igemetele, vaid jõuavad ka keha teistesse osadesse, sealhulgas verre, arteritesse, ajju ja seedetrakti. Need võivad põhjustada süsteemset immuunrakkude aktiveerimist ja arteriaalsete veresoonte seinte muutusi, soodustades aterosklerootiliste naastude teket. Lisaks võivad need lipiidid mõjutada autoimmuunhaiguste protsesse ja maksakolesterooli metabolismi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles