Tegin mõned nädalad tagasi enda peal katse ja püüdsin loobuda nädalaks kõikmõeldavast suhkrust, kus aimasin seda leiduvat. Kommid, näksid, magusad joogid, valmistoidud. Teisel-kolmandal päeval tundsin selgeid võõrutusnähte: energiataseme langust, teatavat meeleolu kõikumist, mõningasi keskendumisraskusi ning ennekõike meeletut igatsust mistahes magusa järele.
Tunnistan, et need nähud olid ehmatavad – olin sinnamaani arvanud, et suhkrutel pole mu üle mingisugust võimu. On, ja millist veel! Nädala lõpp oli juba väheke lahedam – oletan, et ju hakkas organism vaikselt suhkrudefitsiidiga harjuma ning kohanes sellega.
See, kui palju me enda teadmata igapäevaselt end suhkruga olema harjutanud nuumama, oli korralik häirekell kuklasagaras. Üldjuhul me ju ei uuri väga etikettidelt, palju üks või teine suhkruid sisaldavad. Või siis ka soola – kuid see on juba täiesti teine teema. Üldjuhul sööme seda, mis rohkem maitseb.
Kokkuvõtvalt – nii nagu mul tekkis mure enda osas – on see tegelikult laiem ja puudutab kõiki inimesi. Võtke palun korraks vaevaks uurida, mida me olema harjunud jooma ja sööma – ja kas nende harjumuste taga pole mitte mõne aine pikaaegsest tarvitamisest välja kujunenud teadvustamata sõltuvus? Mis sillutab omakorda tee sellesama ülekaalulisuse probleemini, millega mõtisklust alustasin.
Iga inimene saab siin end käsile võtta ja teha oma valikuid. Oleks imekena, kui sama sammu käiksid ka toidutöösturid ning seda toetaks riiklik õigusruum. Mitte kellegi kiusamiseks, vaid ikka sel eesmärgil, et rahvas püsiks tervem, mitte laisem ega kannaks endal üleüldist rasvumise ohu märki.