Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

AVASTUS Levinud aine võib tervist laastada

Copy
Erinevad juustud. Pilt on illustreeriv
Erinevad juustud. Pilt on illustreeriv Foto: shutterstock.com

Säilitusaine, mida kasutatakse paljudes toitudes, sealhulgas õlles, juustus ja vorstides, võib kahjustada inimese soolestiku mikroobikooslust.

Chicago ja Illinoisi ülikoolide teadlased tuvastasid, et säilitusaine nisiin, mida lisatakse toidule patogeensete bakterite hävitamiseks, võib mõjuda kahjulikult ka kasulikele soolebakteritele, vahendab Chicago ülikool. «Nisiin on sisuliselt antibiootikum, mida on meie toidule pikka aega lisatud, kuid pole väga uuritud, kuidas see võib mõjutada meie soolestiku mikroobe,» ütleb Chicago ülikooli mikrobioloog Zhenrun Zhang.

Valk nisiin sisaldab ebatavalisi aminohappeid, mis mõjutavad mikroobide talitlust loomi otseselt kahjustamata. Teadlased valmistasid kuus nisiinilaadset ainet, mida testiti seejärel laboris nii kasulike kui ka kahjulike inimese soolestikus leiduvate bakterite suhtes. Need kõik mõjutasid nii kahjulikke kui ka kasulikke baktereid, mis aitavad toetada tervist.

Märksõnad

Tagasi üles