Pane kõrva taha: need on parimad nipid iivelduse leevendamiseks

PM Tervis
Copy
Iiveldus
Iiveldus Foto: Shutterstock

Sageli tekib iiveldus suurest ärevusest või korrast ära kõhust, aga on seotud ka ülesöömisega ning võib kaasneda isegi migreenihoogudega.

Iiveldus võib kaasneda ka südameinfarkti või mõne muu tõsise haigusseisundiga. Oluline on teada infarkti tunnuseid, milleks võib olla näiteks valu rinnus, õlgades või kätes. Samuti võivad tekkida hingamisraskused. Kui enesetunne on muutunud äkitselt väga halvaks, tuleb kutsuda kiirabi.  

Iiveldus võib aga kaasneda ka paljude erinevate kergemate seisunditega. MedicalNewsToday pakub välja lahendusi, kuidas iiveldust leevendada. 

Antiemeetikumid – need on iivelduse ja oksendamise leevendamiseks kasutatavad ravimid, mis võivad appi tulla ka merehaiguse all kannatajale.

Ingver – seda kasutatakse laialdaselt iivelduse vähendamiseks, kusjuures see sobib  ka rasedatele ning keemiaravi patsientidele. Ingverit võib tarbida nii pulbrina, küpsetistes kui ka tee sisse segades.

Piparmünt – mõjub ühtaegu nii rahustavalt kui ka iiveldust pärssivalt. Piparmündist võib teha teed või kasutada sellest pressitud õli.

Valguallikad – kui oled iiveldusega kimpus, aitab pigem valgu- kui süsivesikurikaste einete tarbimine. Head valguallikad on kana, muna, kodujuust, kala, läätsed, oad, pähklid jm.

Mida veel ette võtta?

Väga oluline on vee joomine, kasvõi väikeste lonksude kaupa, et oksendamisega ei tekiks vedelikupuudust. Vältida tuleks sealjuures magusaid karastusjooke, mis võivad enesetunde veel halvemaks muuta. Arvestada tuleb ka seda, et magus mahl ei pruugi keha vedelikuvajadust täita. Kui tervis kannatab, võib mahla juua, aga sellega ei tohiks piirduda.

Menüüst jäägu kõrvale vürtsikad ning rammusad toidud. Pigem on soovituslik eelistada vähem maitseelamust pakkuvaid toite, mis poleks liialt soolased, rasvased ega magusad, kuni enesetunne paraneb. Levinud soovitus on BRAT-toitumine, mis tähendab banaanide (bananas), riisi (rice), õunakastme (applesauce) ja röstsaia (toast) söömist.

Iiveldustunnet võivad süvendada ka teatud asendid, näiteks ettekummardamine ja lamades istessetõus, sest nende puhul langeb koormus rindkere lihastele. Istuma peaks sirgelt, et kehahoid soodustaks seedimist ning enesetunde paranemist. Äkilistest liigutustest peaks hoiduma. Leevendust võib pakkuda ka aeglaselt ja sügavalt hingamine ning isegi meditatsioon. Kui ürtide lõhnad ei ärrita, võib proovida aroomiteraapiat piparmündi, sidruni, kummeli jm õlidega.

Kui iiveldus ei möödu paari päeva jooksul või tekib ning kaob pidevalt, tasub konsulteerida arstiga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles