Selle raske haiguse puhul on meestel kuus korda kõrgem suremus

PM Tervis
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Söömishäire anorexia nervosa mõjutab nii mehi kui ka naisi, kuid haigetel meestel on kuus korda kõrgem suremus kui meestel üldpopulatsioonis. 

«Varajane tuvastamine ja kiire ravi on hädavajalikud,» kirjutab Briti Columbia lastehaigla ja Briti Columbia ülikooli noorukite tervise spetsialist dr Basil Kadoura koos kaasautoritega.

Viis asja, mida peaks teadma meeste anoreksia kohta:

  • Kuni 0,3 protsendil meestest diagnoositakse anoreksia. Häbimärgistamine, halb vaimne tervis ja soolised stereotüübid vähendavad abi otsimist ning põhjustavad ravi hilinemist ja halvemaid tulemusi.
  • Teatud noorukitel on suurem risk. Sportlastel, kes tegelevad kehale ja jõule keskendunud spordialadega, nagu jalgrattasõit, jooksmine ja maadlus, on suurem risk selle häire tekkeks, nagu ka rassiliselt ja etniliselt eripalgelistel meestel ning geidel, biseksuaalidel, trans- ja veidratel inimestel.
  • Anoreksia hindamiseks on oluline pidev käitumise skriinimine. Dieedimuutused, oksendamine, liigne treenimine ning toidulisandite ja anaboolsete steroidide kasutamine on potentsiaalsed punased lipud. Lihasele orienteeritud söömiskatse on tööriist, mida kasutatakse nende söömiskäitumiste hindamiseks.
  • Tüsistused võivad olla eluohtlikud. Nende hulka kuuluvad elutähtsate funktsioonide ebastabiilsus, normaalsest aeglasem südame löögisagedus, elektrolüütide häired ja muud seisundid. Füüsiline läbivaatus ja vereanalüüs aitavad tuvastada tõsiseid meditsiinilisi probleeme ja suunata ravi.

Ambulatoorsetele patsientidele on soovitatav perepõhine ravi. Selle juhistega soovitatud lähenemisviisi kohaselt peetakse vanemaid oma lapse eksperdiks ja nad juhivad nooruki taastoitmist, kirjutab Medical Xpress

«Enamikku anoreksiaga noorukeid saab perepõhise ravi ja pideva meditsiinilise jälgimisega ambulatoorselt ravida. Mõned noorukid võivad vajada ravi haiglas,» kirjutavad autorid.

Artikkel avaldati Canadian Medical Association Journalis. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles