Eestlaste lemmiksihtkohas Balil võib lihtsasti nakatuda levinud haigusega

PM Tervis
Copy
Foto: Shutterstock

Bali koos teiste Kagu-Aasia sihtkohtadega on viimastel aastatel Eesti turistide seas vägagi populaarne reisisihtkoht. Paljudele seal käinud inimestele on tuttav väljend Bali Belly. Rõõmsa kõlaga sõnapaari taga ei peitu aga midagi toredat, vaid see on toonud palju pahandust ja rahalist kahju.

Bali Belly ehk Bali Kõht on reisisellide seas tuntud ka kui Montezuma Kättemaks või Rangoon Runs (Rangooni kõhulahtisus). Nagu viimane nimetus ütleb, on tegu tavalise reisihaigusega, milleks on kõhulahtisus. «Eelkõige tuntakse seda värvikate nimedega Bali, Indoneesia ja teiste sealsete troopiliste sihtkohtade külastajate seas, sest nendes piirkondades on see väga levinud,» selgitas Balcia Eesti tegevjuht Denis Nikolajev. «Vaatamata laiale levikule on tegemist raske haigusega, mis võib põhjustada reisijatele suuri reisikahjusid. Keskmine kahju jääb 300 euro ringi, kuid võib ulatuda ka tuhandeteni.»

Haigusega kaasnevad tihti kõhukrambid, kõhulahtisus, oksendamine, üleüldine nõrkus ja valud. Nõrgemate organismide puhul on haigus lõppenud vedelikupuuduse tõttu isegi surmaga. Heal juhul leevenevad sümptomid ööpäevaga, kuid võivad kesta ka neli-viis päeva.

«Eesti inimesi on neis piirkonnis palju reisimas ja see haigus on tänavu kaasa toonud mitu reisikindlustuse juhtumit. Suured kulud tekivad siis, kui ägeda haiguse tõttu peab näiteks jätku- või kojulennu edasi lükkama, sest sümptomid ei luba toast pikemaks ajaks lahkuda. Samal ajal pead aga pikendama oma hotellis olemise päevi või teisi broneeringuid tühistama. Selliste juhtumite puhul saame rääkida kahjudest, mis ulatuvad mitme tuhande euroni. Balcial oli näiteks hiljuti juhtum, kus lendude ja hotellide tühistamiste tõttu tekkis kogukahju ligi 8000 eurot,» lausus Nikolajev.

Erilised pole ka olukorrad, kus Bali Belly põdeja peab pöörduma kohalike arstide poole või olema ravil haiglas, kuna valud ja vedelikukaotus on suured.

Enamasti põhjustab haigust kohalik kraanivesi või toit. Seega on võimalik teatul määral haigestumisest hoiduda. Siin on mõned meelespead Bali Belly vältimiseks ning ravimiseks:

  • Joo pudelivett. Hoidu kraanivee joomisest ning ära kasuta seda isegi hambaid pestes.
  • Ära telli jääga jooke. Kohalikud söögikohad ja baarid kasutavad tihti jääkuubikute tegemiseks kraanivett.
  • Puuviljad koori ise. Kohalikud viljad on imehead, kuid eelistada võiks selliseid, millelt saad ise koort eemaldada (banaanid, apelsinid jne), kuna siis saad kontrollida, et võõrad pesemata näpud haigusi edasi ei kannaks.
  • Ürita vältida tooreid toite. Näiteks salatid pestakse tihti kraanivee all, seega võiks eelistada küpsetatud toite.
  • Joo palju pudelivett ja desinfitseeri käsi.
  • Hangi reisikindlustus. 
  • Võta kaasa kõhulahtisuse ravimeid. Kui oled juba voodisse aheldatud, on keeruline apteeki minna. Tihtilugu tuleb seal suheldes ette ka keelebarjäär. Seega on hea, kui vajalikud ravimid on juba koduriigist kaasa võetud.

Mida aga teha, kui Bali Belly on juba käes?

Kõhulahtisus ja oksendamine tekitavad vedelikupuudust, mida omakorda võib süvendada kohalik kuum kliima. Seetõttu on äärmiselt tähtis piisavalt vett tarbida. Kõhulahtisuse korral võib Bali kohalikust apteegist otsida näiteks ravimit Diapet või Imodium. Pudelivee kõrval on hea tarbida mineraale ja muid vajalikke aineid taastavaid jooke. Selleks sobivad erinevad spordijoogid. Bali poodides on olemas näiteks Gatorade või Pocari Sweat.

«Kui haigus on juba käes, tasub kindlasti kindlustuse tarbeks alles hoida kõik arved ning kindlustusele võimalikult varakult juhtumist teada anda,» lisas Balcia Eesti tegevjuht Denis Nikolajev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles