Apteeker annab nõu: kuidas eristada sarnaste sümptomitega Covidit ja grippi?

PM Tervis
Copy
Gripp on selleks aastaks taandumas.
Gripp on selleks aastaks taandumas. Foto: Shutterstock

Viirushooaeg ei näita Eestis veel raugemise märke ja ümberringi on palju haigestumisi. Kuidas eristada sarnaste sümptomitega Covidit gripiviirustest ja kellel tasuks ennast vaktsineerida, räägib Benu Pargi apteegi farmatseut Lauri Baar.

«Mõlema viiruse korral on levinumad iseloomulikud sümptomid ülemiste hingamisteede vaevused, köha, nohu ja palavik. Lisaks võib tunda üldist lihasnõrkust ja väsimust,» toob Baar näiteid. Ühe erinevusena toob Baar välja Covidiga kaasneda võiva maitse- ja lõhnameele või mõlema korraga kadumise, rõhutades, et seda ei pruugi alati juhtuda. «Inimeste organismid reageerivad viirustele väga erinevalt, nii et kõige kindlam viis nende kahe viirushaiguse eristamiseks on teha test, kas siis arsti juures tehtav laboratoorne test või kodune kiirtest,» kinnitab apteeker.

«Kuigi ükski test pole 100 protsenti raudkindel, siis tänapäevaste kiirtestide tulemused on reeglina tõesed. Kodune proov võetakse kas ninast või süljest ja see on kõige kiirem viis teada saamiseks, kas tegu on Covidi või gripiga ja millise gripitüvega,» selgitab Baar. Ta lisab, et viimaste aastate jooksul on inimesed kiirtestide kasutamisega ka harjunud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles