Ilmnes koroonajärgse väsimuse ja lihasvalu oluline põhjus

PM Tervis
Copy
Covid-19 järgselt on paljudel alanenud koormustaluvus, kimbutavad väsimus ja muud sümptomid. Füüsiline aktiivsus aitab kauakestvaid sümptomeid leevendada, on tuvastanud spetsialistid.
Covid-19 järgselt on paljudel alanenud koormustaluvus, kimbutavad väsimus ja muud sümptomid. Füüsiline aktiivsus aitab kauakestvaid sümptomeid leevendada, on tuvastanud spetsialistid. Foto: Shutterstock

SARS-CoV-2 käivitab viirusevastase valgu IFN-y tootmise, näitas ​Cambridge'i ülikooli teadlaste juhitud uuring. Valku seostatakse väsimuse, lihasvalu ja depressiooniga. Lisaks selgus, et pika Covidiga patsientidel püsib IFN-y tootmine kuni sümptomite kadumiseni, andes võimaluse kasutada seda potentsiaalse biomarkeri ja ravi sihtmärgina.

Uuringus jälgiti pikale Covidile iseloomuliku väsimusega patsiente üle 2,5 aasta, et mõista, miks mõned taastusid ja teised mitte, vahendab Cambridge ülikool.

Uuring näitas, et esmane nakatumine SARS-CoV-2-ga käivitab tsütokiini IFN-y tootmise, mis on immuunsüsteemi normaalne reaktsioon. Enamasti lakkavad Covid-19 sümptomid pärast infektsiooni kadumist ja kõnealuse valgu tootmine peatub. IFN tootmine püsis aga teatud juhtudel pikaajalise koroonajärgse väsimusega patsientidel kõrgel tasemel kuni 31 kuud pärast SARS-CoV-2 nakkust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles