Teadlased jõudsid jälile, miks võib tekkida autoimmuunhaigus

PM Tervis
Copy
Rinnaku taga asuva tüümuse ülesanne on immuunsüsteemi elundite ja lümfikudede arengu ja immuunvastuste reguleerimine, sealhulgas autoimmuunsuse ärahoidmine. Pilt on illustratiivne
Rinnaku taga asuva tüümuse ülesanne on immuunsüsteemi elundite ja lümfikudede arengu ja immuunvastuste reguleerimine, sealhulgas autoimmuunsuse ärahoidmine. Pilt on illustratiivne Foto: Shutterstock

Immuunrakud peavad õppima keha mitte ründama. Müncheni tehnikaülikooli ja Ludwig Maximiliani ülikooli teadlaste meeskond on avastanud selle taga oleva mehhanismi: T-rakkude «koolitamisele» harknäärmes aitavad kaasa teised immuunrakud, nimelt B-rakud.

Kui see protsess ebaõnnestub, võivad tekkida autoimmuunhaigused. Uuring kinnitab seda Neuromyelitis optica puhul, mis on hulgiskleroosiga sarnane haigus. Äsja avastatud mehhanismi kõrvalekaldega võivad olla seotud ka muud autoimmuunhaigused, vahendab Müncheni ülikool.

Lastel ja noorukitel toimib harknääre «T-rakkude koolina». See on rinnaku taga asuv organ, kus pruugitakse välja nende T-rakkude eelversioonid, mis hiljem hakkaksid keha enda rakke ründama. Harknäärme epiteelirakud esitlevad tulevastele T-rakkudele suurt hulka kehas esinevaid molekule. Kui mõni neist reageerib ühele neist molekulidest, käivitub enesehävitusprogramm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles