Verekeskused võtavad kasutusele uue doonoriportaali

PM Tervis
Copy
Põhja-Eesti regionaalhaigla doonoripäeval on verd andmas kahekordne vehklemise maailmameister Nikolai Novosjolov.
Põhja-Eesti regionaalhaigla doonoripäeval on verd andmas kahekordne vehklemise maailmameister Nikolai Novosjolov. Foto: TOOMAS HUIK / PM / SCANPIX BALTICS

Põhja-Eesti regionaalhaigla ja Tartu Ülikooli kliinikumi verekeskustes minnakse tänasest üle ühisele doonorite registrile ja kasutusele võetakse uus doonoriportaal, kus saab nüüd ka broneerida aja järgmiseks vereloovutuseks. 

Viimase kümne aasta jooksul Tallinna ja Tartu verekeskuseid külastanud doonorite kõik andmed on nüüdsest koondatud ühte portaali.

Regionaalhaigla verekeskuse juhataja Ave Lellepi sõnul on siiani Eesti verekeskustes kasutusel olnud lokaalsed doonorite andmebaasid, mis omavahel ei ühildunud, kuid selgelt on olemas vajadus tänapäevase ja hästi toimiva üleriigilise vereinfosüsteemi (ÜVIS) järele kõigis verekeskustes ja haiglates. «Kindlasti on Eestis vaja luua üleriigiline andmebaas, mis hõlmaks veretoodete liikumist algusest lõpuni ehk doonorist patsiendini, ning kajastaks ka veretoodete varusid,» lisas Lellep.

Põhja-Eesti regionaalhaigla ja Tartu Ülikooli kliinikum alustasid koostööd uue vereinfosüsteemi hankimiseks juba mitu aastat tagasi, kuid intensiivsemalt hakkasid asjad liikuma alles pärast seda, kui Euroopa Liidu Regionaalarengu Fondist saadi projektile positiivne rahastamisotsus. Nüüd on jõutud nii kaugele, et riigihanke lepingupartner GPI Iberia on tarninud verekeskustele infosüsteemi «e-Delphyn» ja doonoriportaali. Uude süsteemi on lisatud viimase kümne aasta jooksul regionaalhaigla või kliinikumi verekeskust külastanud doonorite andmed. See on esimene faas suuremast projektist kõigis Eesti verekeskustes kogu infosüsteemi väljavahetamisel.

Ühine doonorite register ja uus doonoriportaal võetakse esimest korda kahes verekeskuses kasutusele 26. veebruaril. Portaali saab sisse logida veebiaadressilt: www.edoonor.ee.

Mis muutub regionaalhaigla ja kliinikumi verekeskuste doonorite jaoks alates 26. veebruarist?

  • Tallinna ja Tartu verekeskustel on ühine doonoriportaal.
  • Uut doonoriportaali saavad kasutada ka esmased doonorid – need, kes pole varem verd loovutanud.
  • Lisandub võimalus siseneda portaali kolme isikutuvastusvahendiga: ID kaart, Mobiil-ID ja Smart-ID.
  • Võimalus broneerida aeg vereloovutuseks erinevatesse regionaalhaigla ja kliinikumi loovutuskohtadesse ühest doonoriportaalist.
  • Ühesugune doonoriküsimustik kõikide vereloovutuse kohtade jaoks ja meditsiinilisel läbivaatusel küsimustiku kinnitamine e-allkirjaga.
  • Doonori mõlema verekeskuse külastuste ja vereloovutuste andmed on koondatud ühte registrisse.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles