Kõrge vererõhu puhul tuleb seda populaarset maiustust vältida

PM Tervis
Copy
Lagritsajuurest valmistatakse komme ja kasutatakse teisteski toitudes.
Lagritsajuurest valmistatakse komme ja kasutatakse teisteski toitudes. Foto: Shutterstock

Soome Tampere ülikooli doktoritöös tehti kindlaks, et kui maiustada iga päev natuke lagritsaga, võib see vererõhku tõsta samal määral, kui muidu ravimid seda tavapäraselt alandaks.

«Inimesed, kes juba on kõrge vererõhuga kimpus, peaksid lagritsaekstrakti sisaldavaid tooteid vältima,» pani uurimuse autor Elina Hautamäki südamele, kirjutas Yle. Poodides müüdavad lagritsatooted valmistatakse tavaliselt kuivatatud lagritsa-magusjuurest. Lagritsaekstrakt on levinud magustaja või maitsetugevdaja kommides, kondiitritoodetes, närimiskummis, jookides, taimetees, närimistubakas, loodusravimites ja köhasiirupis.

Uuringus osalejatel lasti kahe nädala vältel süüa iga päev 120–300 grammi lagritsakommi. Selle aja jooksul mõõdeti iga päev nende vererõhku. Ilmnes, et selle ajaga tõusis nii vererõhk kui ka suurenes arterite jäikus, mis omakorda tähendab, et süda saab sel juhul suurema koormuse. Arvatakse, et lagrits tõstab vererõhku eelkõige oma kõrge naatriumisisalduse tõttu.

Hautamäki märkis, et lagritsaekstrakti sisaldus toodetes on erinev, kuid seda infot üldiselt pakendile kirja ei panda, seega ei saa tavatarbija sellest ka aimu. Kuna inimestel on lagritsaekstrakti suhtes erinev tundlikkus, on raske määratleda ka ohutut kogust, mida saaksid üheselt tarbida nii terved kui ka kõrge vererõhuga inimesed. Normaalse vererõhuga inimestel soovitas Hautamäki lagritsatooteid tarbida samuti mõõdukalt ning aeg-ajalt, mitte iga päev.

Lagritsa mõju vererõhule võib kesta nädalaid. Hautamäki hinnangul tuleb vererõhu mõõtmisel arvesse võtta, kas inimene on hiljuti lagritsat söönud, et diagnoosi ei pandaks kiiresti ja valesti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles