Euroopas tõstavad pead bakterid, mida on raske põrmustada

PM Tervis
Copy
Salmonella bakter.
Salmonella bakter. Foto: Wikilmages, Pixabay

Haiguste ennetamise ja tõrje Euroopa keskuse (ECDC) ja Euroopa toiduohutusameti (EFSA) täna avaldatud aruande kohaselt täheldatakse endiselt sageli resistentsust salmonella- ja kampülobakterite vastu kasutatavate antibiootikumide suhtes.

Salmonella puhul leiti resistentsus karbapeneemide suhtes inimestel, kuid mitte toiduloomadel; E. coli puhul tuvastati karbapeneemi resistentsus toiduloomadel.

Kuigi praegu teatatakse karbapeneemi resistentsuse esinemisest väga madalal tasemel nii inimestelt kui ka loomadelt pärit isolaatides, on viimastel aastatel järjest rohkem riike teatanud bakteritest, mis toodavad karbapeneemi ensüüme erinevates loomaliikides. See nõuab tähelepanu ja täiendavat uurimist, kuna karbapeneemid on antibiootikumide rühm, mida kasutatakse viimase abinõuna tõsiste infektsioonide puhul, ja nende suhtes resistentsuse tuvastamine on murettekitav.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles