Covid kustutab just nii mitu IQ-punkti (1)

PM Tervis
Copy
Koroonahaiguse tagajärjel esineb sageli erinevaid kognitiivseid probleeme: uimasus, keskendumisraskused, sõnaleidmisraskused ja mäluprobleemid. Raskusi võib valmistada ka tegevuste planeerimine ja elluviimine.
Koroonahaiguse tagajärjel esineb sageli erinevaid kognitiivseid probleeme: uimasus, keskendumisraskused, sõnaleidmisraskused ja mäluprobleemid. Raskusi võib valmistada ka tegevuste planeerimine ja elluviimine. Foto: Shutterstock

Uue uuringu järgi põhjustavad isegi kerged Covid-19 juhtumid märkimisväärset ja mõõdetavat kognitiivset defitsiiti. Teadlaste sõnul on Covidi-järgne «ajuudu» reaalne ja võib pika Covidi puhul röövida kuni kuus IQ-punkti vähemalt aastaks.

Uuring pärineb ühest maailma suurimast ja pikimast Covid-uuringust REACT, vahendab New Atlas. Uurimus põhineb ligikaudu 112 000 inimesele, kelle kognitiivseid võimeid, näiteks mälu ja planeerimisvõimet, hinnati veebipõhiste küsitluste ja testidega.

Tulemused näitasid, et pika Covidiga inimeste grupis oli kognitiivne võimekus oluliselt kannatanud, umbes kuue IQ punkti võrra madalam võrreldes nendega, kellel polnud nakkust esinenud. Need defitsiidid olid peamiselt seotud mäluga, ruumilise planeerimise ja verbaalse mõtlemisega.

Lisaks leidsid teadlased väikesi, kuid statistiliselt olulisi erinevusi nende vahel, kes taastusid Covidi lühiajalisest episoodist kiiresti, ja kellel polnud nakkust olnud. Ehkki kolme IQ punkti langus kerge Covid nakkuse järel ei pruugi keskmise inimese igapäevaelus eriti märgatav olla, võivad need defitsiidid olla olulised populatsiooni tasandil, arvestades pandeemia ulatust.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles